Двете ВМРО- та размениха обвинения коя е истинската ВМРО

Заместник-кметът на Пловдив Петко Атанасов оглави новоучредената партия "Вяра, морал, родолюбие и отговорност - национален идеал за единство" (ВМРО – НИЕ), след като на 9 март тя получи официална регистрация в Софийския градски съд.

След като Красимир Каракачанов разцепи ВМРО, очакванията са новоучредената партия да привлече повече от 3000 души членска маса до края на април, заяви Атанасов на пресконференция в неделя.

"Глупаво ще бъде за нас, а и е вредно за българския национализъм и патриотизъм, да тръгнем да воюваме и да имаме вражда с каквато и да била друга формация. ВМРО, когато беше създадено като партия, не успя да изпълни целите си. През тези 21 години, целите, които си бяхме поставили, не успяхме да ги изпълним. Когато виждаш, че не си изпълнил основните цели, или трябва да се реформираш, или да напуснеш. Не смятам, че ние цепим ВМРО, ВМРО го разцепи Красимир Каракачанов", заяви Петко Атанасов.

В отговор ръководството на ВМРО - Българско национално движение (ВМРО-БДН) заяви, че създаването на новата партия ВМРО-НИЕ е "опит на няколко души да си купят власт и постове".

Според документите си партията ВМРО - НИЕ ще бъде представлявана съвместно от настоящия заместник-кмет на Пловдив Петко Атанасов и от Никола Николов, създател на политическа партия "Национален идеал за единство" (НИЕ).

Според ВМРО - БНД на таен конгрес на партия НИЕ в село Царацово е взето решение да се промени името на партията и в ръководството ѝ да влязат хора, членували досега във ВМРО. "Така се оказва, че нашите доскорошни съидейници от Пловдив на практика са си купили партия", пише в съобщението.

Ръководството на ВМРО смята, че новата партия е продължение на опитите на няколко души, недоволни от решенията на последния конгрес на ВМРО, да си набавят власт и постове.

Споделяне

Още от България