Двойно намалeли престъпленията от 2001 до 2004 г.

От 600 000 на 300 000 е намалял броят на престъпленията от 2001 до 2004 г. Това е един от изводите на доклада за тенденциите на престъпността в България на Центъра за изследване на демокрацията. По-нисък е и процентът на жертвите на престъпление през миналата година в сравнение с 2001 г. Той е паднал от 17 на 14 на сто.

Причините за спада на престъпността според доклада са ниската раждаемост, намаляването на безработицата, по-активното противодействие на полицията и съдебната власт както и миграцията на част от криминалния контингент, пище в документа. В него обаче се посочва също така, че около 53 на сто от престъпленията в България не се заявяват в полицията. От своя страна тя не регистрира значителна част от престъпленията.

Системата за оценка на работата в полицията създава стимули на различни нива да се търсят начини за укриване или манипулиране на реалните данни за престъпността, смятат авторите на доклада. Той поставя страната ни на 14 място сред 16 изследвани развити страни на база престъпност.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?