Дясната унгарска партия Фидес е близо до 2/3 мнозинство

Дясната унгарска партия Фидес е близо до 2/3 мнозинство
Унгарската дясноцентристка партия Фидес, която печели убедително проведените в неделя парламентарни избори, обяви, че основната ѝ цел ще е създаването на работни места. Крайнодясната партия Йобик, която за пръв път влиза в парламента с почти толкова гласове, колокто и управляващите досега социалисти, обеща впечатляващи действия за пресичане на "циганската престъпност", предаде Ройтерс.

Фидес получи 52.8 процента от гласовете и взема 206 места в 386-местния парламент, а социалистите печелят 28 места. Председателката на унгарската социалистическа партия Илдико Лендваи призна, че нейната политическа сила е загубила възможността да остане в управлението, но ще се стреми да бъде най-силната опозиционна партия.

Йобик получава 26 места в парламента с 16.9 процента от гласовете. В избирателните райони, където никой кандидат не е събрал повече от половината от подадените гласове, на 25 април ще се проведе втори тур на изборите, на който ще се реши разпределението на останалите 121 места в парламента.

Чуждите медии коментират, че Унгария отново се насочи надясно и наказа социалистите за осемгодишното им управление.

Има огромни очаквания Фидес да действа бързо за стабилизирането на страната, която бе доведена близо до финансов колапс. Инвеститорите обаче се тревожат дали Йобик ще се опита да препъва реформите.

Виктор Орбан, лидерът на Фидес, който ще бъде следващият унгарски министър-председател, заяви пред привържениците си, че те са "победили безнадеждността".

Фидес има шанс да спечели две трети мнозинство в парламента след втория тур на изборите, което ще ѝ даде възможност да прокара нужните реформи и дори да промени конституцията, писана след падането на комунизма през 1989 г.

Зам.-председателят на Фидес Лайош Коса заяви пред държавната телевизия М1, че основният фокус на политиката ще бъдат безработицата и икономиката.

Той поясни, че избирателите очакват създаване на работни места, въвеждане на ред и сигурност в обществото, привеждане в ред на бюджета и здравеопазването.

Председателят на Йобик Габор Вона заяви в същото предаване: "Ние не се готвим да водим мирна и почти невидима политика с тези 17 процента (изборен резултат)."

"Аз се готвя, както и Йобик, ние да водим една много отчетлива и много впечатляваща политика, не само на думи, но...очакваме резултати от тези действия."

Йобик, която натрупа популярност заради икономическата криза и риториката си срещу огромното ромско малцинство в страната, получава 26 места в парламента срещу 28 за социалистите, докато зелената либерална партия взема пет места.

Лидерът на Йобик се закани да търси решение на съвместното съществуване на унгарци и цигани, което означава изкореняване на "ромската престъпност".

Фидес, която за последно бе на власт между 1998 и 2002 г., ще трябва да приложи широки структурни реформи за съкращаване на държавния сектор, също така в областта на здравеопазването и образованието, за да може страната да се върне към икономически растеж след дълбоката рецесия, в която изпадна миналата година.

Фидес предвижда намаление на данъците и редуциране на бюджетния дефицит през следващите години.

Освен това ще бъде търсено ново предпазно споразумение с международните кредитори МВФ и ЕС.

В коментарите си за резултатите от изборите в Унгария, повечето европейски медии отбелязват тенденцията в Европа за затвърждаване на позициите на крайнодесните партии. Британският в. "Дейли Телеграф" припомня случилото се на местните избори в Холандия, Италия и Франция по-рано тази година, когато крайнодесни формации постигнаха успех.

Партията Йоббик, чийто кандидати изразяват антисемитски и антиромски позиции постигна пробив на парламентарните избори в Унгария, пише в. "Таймс". Партията постигна успех на вота в момент, когато Унгария изживява дълбок икономически спад, а унгарците изпитват горчивина, че страната им, славеща се като детето-чудо на Централна Европа, сега е една от най-изоставащите в икономически план в региона, допълва британският всекидневник.

Френският "Фигаро" определя резултата за Йобик като "исторически пробив", а според американския в. "Ню Йорк таймс" постигнатото от крайнодесните в Унгария може да навреди на международния имидж на страната и да подкопае усилията ѝ да се възстанови от икономическата криза.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?