Джеф Хун призова София да не полага усилия за III и IV реактор

Британският министър по европейските въпроси Джеф Хун призова  българското правителство да не полага усилия за подновяване на работата на III и IV реактор на АЕЦ “Козлодуй”.

“Ние трябва да уважаваме договора за присъединяване(към ЕС). Мисля, че няма да бъде добър сигнал на този етап, ако се насочим към преразглеждане на този договор”, заяви Хун във вторник по време на пресконференция в София.

След среща с българския външен министър Ивайло Калфин Джеф Хун заяви, че случаят "Локърби" и делото срещу българските медицински сестри в Либия не трябва да бъдат свързвани.

Джеф Хун не отговори на въпроса дали либийската страна се е обръщала към британското правителство с искане за размяна на сестрите с либийския агент, осъден за атентата над Локърби.

“Що се отнася до връзката с атентата в Локърби, ние сме убедени, че тези два случая не трябва да бъдат смесвани. Важно е да продължим нашите дипломатически усилия за освобождаването на сестрите и ви обещавам, че британското правителство приема това много сериозно”, каза британският гост.

Той информира, че Великобритания ще преразгледа въпроса за достъпа на българи и румънци до трудовия си пазар само след една година, а не след две, каквато възможност е имало.

Министър Калфин увери, че след членството на България в ЕС темпът на реформите у нас няма да се забави. Страната ни има намерение да намери своите предимства и да предложи експертиза по теми, които могат да донесат нова стойност в общата европейска политика, каза Калфин. Сред тези теми той посочи Черноморската политика, както и политиката на Западните Балкани, включително въпроса за решението за статута на Косово.

Споделяне

Още от Европа