Джералд Шиф е притеснен от дефицита по текущата сметка

Ръководителят на мисията на МВФ Джералд Шиф изрази при пристигането си в София притеснение от растящия дефицит по текущата сметка. Той и придружаващите го експерти ще обсъждат през следващата седмица с правителството данъчните закони и бюджета за следващата година.

Според Шиф рискът е в това, че кредитът към частния сектор се увеличава, което води и до ръст на вноса. Като резултат се увеличава дефицита по текущата сметка.

Ръководителят на мисията на фонда каза, че в условията на валутен борд единствения начин за реагиране на този проблем е чрез фискалната политика.

Според него тя трябва да остане консервативна, което означава нисък бюджетен дефицит. Шиф не пожела да спомене какъв процент от БВП би бил приемлив.

В одобрената от правителството макрорамка дефицитът бе увеличен от планираните 0.5% на 0.7% от БВП.

Помолен да коментира намеренията на министерството на финансите по отношение на данък печалба, Шиф каза, че фондът вече е подкрепил предложението за намаление на данъка от 23.5% на 20% през следващата година и на 15% през 2005 г.

Министерството на финансите обаче се отказа от това свое намерение и предложи догодина данък печалба да бъде намален до 22 процента. Шиф не коментира това решение, но каза, че е много важно да се види как изглеждат приходите в бюджета като цяло.

Той изтъкна, че правителството може да спечели и от по-бързото провеждане на структурните реформи.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: