Джипита подозират, че зад новия стандарт по педиатрия стои лобизъм

От сдружението на общопрактикуващите лекари сигнализираха в четвъртък, че новият медицински стандарт по педиатрия създава нормативен хаос и прокарва лобистки интереси.

Личните лекари напомнят, че от десет години общопрактикуващите лекари извършват профилактичните прегледи и наблюдават развитието на децата до 18 годишна възраст, диагностицират и лекуват най-често срещаните заболявания при тях. Те посочват, че положителните резултати от работата им намират израз в трайната тенденция за понижаване на детската смъртност.

Според джипитата лобистки интереси стоят зад това да се заложи в новия стандарт висока честота на консултации за здрави деца със специалисти-педиатри, “без да са осигурени финансови ресурси и без очакван по-добър здравен ефект“.

В същото време не достигали финансови средства за изследвания при остро възникнали заболявания.

“Всичко това противоречи на днешната организация на здравеопазването за децата до 18 годишна възраст. Води до размиване на отговорността, неефективно разходване на средства и неясен здравен резултат“, смятат общопрактикуващите лекари.

От сдружението на общопрактикуващите лекари вече са предупредили за това веднъж Министерството на здравеопазването, но стандартът е бил публикуван без препоръките им да бъдат отразени. Затова те още веднъж се обръщат към министерството и препоръчват стандартът да бъде преразгледан.

Споделяне

Още от България