Джо Байдън официално е следващият президент на САЩ

Джо Байдън официално е следващият президент на САЩ

Избирателната колегия приключи гласуването и утвърди победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

С гласовете на Хавай, последния щат, обявил резултата от гласуването, Байдън получава 306 гласа, а президентът Доналд Тръмп - 232. За победа са необходими 270 гласа.

Гласуването в Избирателната колегия обикновено е формална процедурна стъпка в президентските избори в САЩ. Тази година обаче изпъкна нейното значение, тъй като Тръмп отказа да признае загубата си. Той и съюзниците му заведоха около 50 дела, повечето от които бяха отхвърлени от съдиите, в това число и два пъти във Върховния съд на САЩ.

Гласовете на Избирателната колегия ще бъдат изпратени във Вашингтон и преброени на съвместно заседание на двете камари на Конгреса на 6 януари, предаде БТА.

Байдън: Надделя демокрацията

В тази битка за душата на Америка надделя демокрацията, заяви Джо Байдън часове след като Избирателната колегия утвърди победата му.

"Сега е време да обърнем страницата, както сме правили назад в историята, да се обединим и да се помирим", каза той в телевизионна реч.

В 13-минутното си обръщение той заклейми опитите на президента Доналд Тръмп да представи победата му като нелегитимна. Байдън изтъкна, че Тръмп и съюзниците му са завели десетки дела, оспорвайки резултатите от изборите, но без никакъв успех.

"Пламъкът на демокрацията е бил запален в тази страна преди много време", каза Байдън. "Знаем, че дори пандемия или злоупотреба с власт не могат да угасят този пламък", добави той.

Поздрави от Кремъл

По-късно руският президент Владимир Путин изпрати на Байдън поздравителна телеграма  и му пожела успехи на президентския пост.

В посланието си Путин изразява убеденост, че Русия и САЩ, които носят специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност, могат независимо от разногласията си реално да съдействат за решаването на много проблеми и предизвикателства, с които се сблъсква днес светът, посочва пресслужбата.

Властите в Русия бяха обявили, че няма коментират кой е победил на изборите в САЩ, преди да се запознае с официалните резултати, макар че други страни честитиха на Байдън още в първите дни след 3 ноември, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?