Джон Кери: Легитимността на президентските избори в Афганистан е заложена на карта

Легитимността на афганистанските президентски избори и потенциалното бъдеще на прехода са заложени на карта, заяви пред журналисти в Кабул американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес в петък.

Кери пристигна тази нощ за разговори с афганистански висши представители - посредничество, целящо да се избегне тежка политическа криза в Афганистан. Очаква се той да се срещне с двамата кандидати за президент Абдула Абдула и Ашраф Гани, които се изправиха един срещу друг на втория тур на президентските избори на 14 юни и все още си оспорват победата.

Абдула обвинява съперника си в масови измами и се обяви за победител, въпреки че първите огласени официални резултати дадоха победата на съперника му Гани, получил 56,4 процента от гласовете.

САЩ, които са похарчили десетки милиарди долара в Афганистан от 2001 г. досега, се опасяват от имплозия на режима, който 13 години едва крепят.

Деликатната мисия на Кери в Кабул ще е да заяви за пореден път, че Вашингтон очаква щателна проверка на подозренията за измама и няма да приеме противоконституционни мерки като формирането на "паралелно правителство" от изгубилия кандидат-президент.

Вашингтон официално отрича всякаква намеса в афганистанските вътрешни работи, но посланието на основния източник на финансиране за Афганистан е ясно: политическата криза трябва да се реши по мирен път, в противен случай - Кабул да не разчита на американска финансова помощ и съдействие в областта на сигурността, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят