Джулиан Асандж се оплаква от сърдечни проблеми

Асандж от две години се укрива в посолството на Еквадор в Лондон

Основателят на сайта "Уикилийкс" (WikiLeaks), Джулиан Асандж, който публикува редица секретни дипломатически документи и който от две години се укрива в посолството на Еквадор във Великобритания заради заплаха от екстрадиция в Швеция, страда от болки в сърцето, а също така и от хронични проблеми с белия дроб и високо кръвно налягане. Това е разказал представител на "Уикилийкс" пред изданието "Мейл он сънди", цитиран от руския сайт Лента.ру.

По думите му недостигът на витамин Д, предизвикан от това, че Асандж не излиза на слънчева светлина, може да доведе до развитието на астма и захарен диабет. Представители на еквадорското посолство вече са се обърнали към британските власти да осигурят лекарска помощ за Асандж, но от "Форни офис" игнорирали този въпрос.

Джулиан Асандж поиска убежище от посолството на Еквадор, за да избегне екстрадация в Швеция, където е обвинен в сексуално насилия. Той обаче смята това преследване за политически мотивирано и се опасява, че Стокхолм може да го предаде на САЩ, където да му бъдат предявени обвинения в разгласяване на секретна информация.

Най-гръмките разкритие на неговия сайт станаха публикуването на ахиви на въоръжението сили на САЩ за войните в Ирак и Афганистан, както и дипломатическите преписки на Държавния департамент на САЩ. За публикуването на тези документи Асандж е заплашен от смъртна присъда в САЩ, припомня Лента.ру.

Дежурствата на полицейски екипи край посолството на Еквадор в Лондон, където от юни 2012 г. се укрива Джулиан Асандж, вече струват на британските данъкоплатци 7 милиона британски лири (11,7 млн. долара), допълва още "Мейл он сънди".

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?