По повод намерението за 20% такса върху вятърни и соларни централи

ЕБВР намекна на кабинета да внимава с енергийната си политика

ЕБВР намекна на кабинета да внимава с енергийната си политика

Българското правителство да внимава с енергийната си политика, тъй като инвеститорите са чувствителни на изменението на инвестиционния климат. Това намекна първият вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Филип Бенет, помолен от журналисти в сряда да коментира намерението за въвеждане на 20% такса, която да плащат вятърните и соларните електроцентрали. Междувременно парламентът отново не успя да гласува окончателно новата такса заради изчерпване на времето на пленарното заседание и тя остана за следващия ден.

ВЕИ-секторът е интересен за нас, тъй като ЕБВР е инвестирала средства в този бизнес, каза Бенет, който в София се е срещнал с премиера Пламен Орешарски, президента Росен Плевнелиев, столичния кмет Йорданка Фандъкова и представители на кабинета. Обсъждано е как ЕБВР да подкрепи стартиращи български компании и финансовия сектор за оползотворяване на еврофондовете, както и реализацията на общински проекти.

Според Бенет е много важно правителството да подхожда предпазливо към промяна на инвестиционния климат и да намери деликатен и разумен баланс на интересите на държавата и ВЕИ-инвеститорите. По думите му на България е необходима енергийна стратегия, която да предлага приемливи и конструктивни решения, да е разпознаваема от обществото и да предлага дългосрочни перспективи.

Бенет дипломатично спести конкретни коментари относно намерението за таксата върху приходите на производителите на ток от слънце и вятър.

Изчистените преди ден на бюджетната парламентарна комисия текстове предвиждат общественият доставчик и крайните снабдители, изкупуващи по преференциални цени електроенергия, да събират от слънчевите и вятърните централи 20-процента такса по специално определена формула. Тя ще се впише в Закона за използване на възобновяемата енергия през закона за бюджета за 2014 г.

Таксата ще се удържа от количествата енергия, изкупена от общественият доставчик ЕСО и частните ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" и ще бъде вкарана в цената за крайните потребители. Освободени от такса ще са обемите, с които зелените централи играят на свободния пазар или участват в тръгващите от догодина балансиращи групи, както и енергията, която са ползвали за собствени нужди, обясни от парламентарната трибуна шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС.

Парите ще се внасят в сметка на държавния бюджет и няма да подлежат на възстановяване, предвиждат предложенията.

Дължимите суми ще се изчисляват по тримесечни справки, изготвени от мрежовите оператори, и трябва да се внесат до 15 число на месеца след периода на отчитане, а при забава ще им се начислява законната определена от БНБ лихва. Трите електроразпределителни дружества и "Електроенергийният системен оператор" ще бъдат глобявани между 5 и 10 хиляди лв., ако не удържат таксата или представят неверни данни. При повторно нарушение имуществената санкция става между 7 и 15 хил. лв.

Всички нарушения на приетите разпоредби ще се установяват по Закона за административните нарушения и наказания, предвиждат още поправките.

Красимир Велчев от ГЕРБ оспори намерението за въвеждане на таксата и коментира, че потърпевши ще са всички, които имат покривни инсталации за производство на ток за лични нужни, което обаче е в повече и се продава на мрежовите оператори. "Аз имам такава инсталация, но тя произвежда четири пъти повече от потреблението ми, от продажбата ѝ обаче съм получил 600 лв. през тази година и сега трябва да плащам такса", каза Велчев Според него мярката е лобизъм в полза на някого.

Той попита защо таксата се налага само на слънчеви и вятърни централи, но не и на водни, които също имат голям дял в електроенергетиката, но отговор и този път не бе даден, както и предишния ден на извънредно заседание на бюджетната комисия.

Да, това е лобизъм в полза на обществото, отвърна Николай Александров от партия "Атака", която предложи наказателната такса. Според него именно слънчевите и вятърните централи са потърпевши, защото "защото те бъркат енергийната система". По думите му с решението си парламентът показва, че във ВЕИ-сектора има буфер, тъй като цените по договор са били високи поначало. "Има още буфер във ВЕИ-ата, никой няма да фалира", заяви той по повод коментарите на инвеститорите, че таксата ще им изземе 170 млн. лв. и те няма да може да си покриват кредитите и ще изпаднат в несъстоятелност.

Председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай от ДПС каза, че с новата такса се решава проблем, наслагван през годините и бавен именно от ГЕРБ. "Ако не се вземе решение навреме, ударът ще е след 5-6 години", допълни той. "Вашето управление няма да кажа, че е било некомпетентно, но със сигурност беше лобистко", обърна се Аталай към бившите управляващи.

Той съобщи, че енергийната комисия ще заседава извънредно в петък, за да придвижи нужните поправки в Закона за ВЕИ, които да влязат в сила от догодина.

Диана Йорданова от ГЕРБ предупреди, че решението може лесно да бъде оспорено в съда, тъй като таксата по принцип се предлага срещу услуги, а в случая такава не се предлага.

Споделяне

Още по темата

Още от България