Един прострелян и седем арестувани при протести в американско предградие

Един човек е бил прострелян и тежко ранен, а седем са арестувани в ранните часове в неделя, когато избухнаха нови сблъсъци между полицията и протестиращи в предградието Фъргюсън на град Сейнт Луис, щата Мисури, информира Ройтерс.

В събота губернаторът на щата Джей Никсън обяви извънредно положение и полицейски час от полунощ до 5 часа сутринта в предградието след седмица на расово напрежение, протести и мародерства след като на 9 август полицай застреля 18-годишен младеж. Въпреки това  множество протестиращи останаха по улиците след началото на полицейския час, а силите на реда използваха високоговорители, за да призоват хората да се разпръснат незабавно.

Полицаи, екипирани с газови маски и големи щитове, бяха разположени между и върху бронирани автомобили, описва агенцията.

Полицейски капитан съобщи, че един човек е бил прострелян в ресторант и е в критично състояние. Полицията не може да идентифицира жертвата. Стреляно е по полицаи, предполагаемият извършител все още се издирва, каза капитанът.

Седем души пък са били арестувани, защото не са последвали призива да се разпръснат след началото на полицейския час. Били използвани димки, а по-късно и сълзотворен газ, когато полицията се опитала да достигне жертвата в ресторанта, а не във връзка с полицейския час. Простреляният бил закаран в болница от минувачи преди полицаите да успеят да стигнат до него.

Неизвестно лице е стреляло по преминаващ полицейски автомобил.

Сълзотворният газ и димките разпръснаха протестиращите, част от които скандираха "Няма правосъдие. Няма полицейски час. Няма мир". Други хора в тълпата призоваваха събралите се да не напредват към полицейските кордони.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?