Една на четири бременности завършва с аборт

Една на четири бременности завършва с аборт

Една на четири бременности завършва с аборт всяка година. Това показват данни от изследване в световен мащаб на Световната здравна организация (СЗО) и Института “Гутмахйер”, цитирани от ББС.

Данните показват, че годишно се правят 56 млн. предизвикани абортау което е увеличение спрямо 50 млн. аборта годишно между 1990 и 1994 година до 56 млн. годишно между 2010 година и 2014 година.

Увеличението най-силно се забелязва в развиващия се свят, като това се дължи на ръста на населението и желанието за по-малки семейства.

Изследователите отбелязват, че нивата на абортите са сходни в различните страни – независимо дали прекратяването на бременността е законно или не. Те смятат, че законите, забраняващи абортите, не ограничават броя им, а вместо това карат хората да търсят незаконни начини, които може да са опасни.

В изследването се посочва, че в Латинска Америка например една на три бременности завършва с аборт. Именно там се правели най-много аборти в света. Леко покачване на броя на абортите се забелязвал и в Западна Европа. Изследователите предполагат, че това може да е свързано с увеличаващия се брой на жените, които мигрират там.

Споделяне

Още от Свят