Една трета от българите с по-дълга и по-скъпа почивка това лято

Август е най-предпочитаният месец за отпуска

Около една трета от българите планират да почиват това лято по-дълго и са заделили повече пари за отпуската си в сравнение с миналата година, сочи изследване на Visa, направено в края на май сред жители на големите градове в страната на възраст между 18 и 55 години.

Това лято девет от десет българи (87%) планират да отидат на почивка през лятото, което е ръст от 27% спрямо 2011 година. 29 на сто от анкетираните смятат да си вземат по-дълъг отпуск, а 39 процента – да изхарчат повече пари за тазгодишната си лятна ваканция. Малко по-малко от половината (45%) пък са подготвили същия бюджет, а едва 16% са заделили за отпуската си по-малко средства спрямо 2011 година.

Средно българинът планира да задели за лятната си почивка 882 лева. Най-много – по 1187 лв., смятат да похарчат през ваканцията си плевенчани, следвани от жителите на Стара Загора с разходи от 1137 лв.

Най-щедри това лято са хората на възраст между 35-44 години, които са заковали отпускарския си бюджет на 1009 лв. Българите на възраст между 45-55 години са предвидили ваканционни харчове за 952 лева. Най-младите участници в проучването (18-24 години) ще използват нискотарифни варианти с бюджет от 485 лева.

Над половината (59%) от участниците в изследването възнамеряват да прекарат лятната си отпуска в България, като за повечето от тях са взели това решение, защото по-лесно ще стигнат до мястото и защото почивките са по-достъпни.

Близо една трета от анкетираните (29%) планират ваканция както тук, така и извън страната, а едва 12 на сто имат намерение да прекарат отпуската си само в чужбина. Повече от половината предпочели ваканция в чужбина го правят заради по-вълнуващото според тях изкарване на отпуската и по-високото качество на обслужване в сравнение с местните курорти (42%).

Резултатите от изследването показват, че за хората, които ще почиват в България, най-желани са черноморските дестинации, като 74% планират да прекарат ваканцията си на морето, а 16% в планинските курорти. Участниците в проучването планират да посетят Слънчев бряг (6.5%), следван от Варна, Китен и Созопол (5%) и Лозенец, Приморско и Поморие (3%).

Петте най-предпочитани чуждестранни дистанции тази година са Гърция (15%), Турция (9,5%), Испания (5%), Италия (3%) и Германия (2%).

Всеки пети вече е направил резервация на почивката си, а 45% планират ваканция, но все още не са организирали пътуването си. Повече от половината анкетирани ще почиват през август (56%), като хората предпочитат началото на месеца (20%) или неговия край (20%). На второ място като най-желано време за почивка се нарежда юли (42%), а трети е септември (31%). Едва 18% са планирали ваканцията си за юни.

Тази година близо 29% от хората ще прекарат повече време в отпуск в сравнение с миналото лято. Над половината (53%) ще си вземат същия брой почивни дни, колкото и през 2011 година. Средно хората планират да почиват 10 дни. Най-дълги ще са ваканциите на жителите на Стара Загора (средно по 12 дни) и Бургас (средно по 11 дни).

Проучването показва още, че нараства броят на хората, които предпочитат да плащат с разплащателна карта. Това важи не само при правене на резервации, но и по време на самата ваканция. Почти една трета от всички участници (30%) възнамеряват да използват дебитна или кредитна карта, за да платят почивката си.

Като основна причина за своето решение да използват разплащателни карти при организирането на почивката, картодържателите изтъкват, че е по-лесно (89%), по-бързо (44%) и по-сигурно (21%) от плащането в брой. Същото важи и за хората, които планират да използват своите карти и през самата отпуска. Те избират този начин за разплащане, защото е по-лесен за употреба (90%), по-сигурен (32%) и по-бърз (30%) от парите в брой.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?