ЕДП внесе в парламента проект за избирателен кодекс

Проектозакон за избирателен кодекс внесоха в четвъртък независимите депутати Димитър Абаджиев и Мария Капон и Елеонора Николова(ОДС), които са и членове на сдружението "Европейски демократичен път" (ЕДП). Това съобщи самият Абаджиев на брифинг в НС.

Това е проектът, който изготвихме заедно с “Новото време” в предишното 39-то НС и е на базата на германската избирателна система, обясни Абаджиев. С него ще се въведе мажоритарен елемент в изборите за парламент и местна власт, посочи той.

По думите му така избирателят ще е мотивиран и ще “се прекрати манипулацията с етническото гласуване”. Абаджиев даде пример с Кърджали, където поне три от пет мандата ще бъдат мажоритарни. Според него с приемането на Избирателния кодекс на вота за местна власт ще бъде въведено преференциално гласуване, като избирателят ще може изцяло сам да подрежда листата.

Лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков, който присъстваше на пресконференцията, каза, “че политическият елит е един и същ и се възпроизвежда”, защото избирателната система го позволява. Според него при сегашната система с фиксирани избирателни листи в парламента влизат посочените от съответните партийни лидери. Няма смисъл да гласуваш, след като решенията се взимат от триумвират, каза Кошлуков.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?