Едва една от осем сгради е достъпна за хора с увреждания

Едва една от осем сгради е достъпна за хора с увреждания

България има системен проблем с осигуряването на градска среда, която да е достъпна за хората с увреждания, покзва проверка на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), обхванала над 530 публични сгради в периода от април до септември. Само 60 от проверените сгради са се оказали достъпни, съобщиха във вторник от комисията при представянето на данните от компанията си за достъпна среда.

Съотношението на достъпните към недостъпните сгради към момента е 1:8.

В рамките на кампанията на КЗД "Достъпна България“ за месеците април, май, юни, юли, август и септември са образувани нови общо 478 преписки за недостъпна среда. От тях 165 са срещу банки и застрахователни дружества, 149 преписки са образувани срещу обекти на държавни и общински институции, 89 срещу мобилни оператори и 75 срещу други търговски обекти – основно аптеки, пощенски станции и други.

Образуваните преписки в момента се намират в различни фази на производството – по-голямата част са все още на фаза предварително проучване, но вече има и редица преписки, които са влезли във фазата на открити заседания и предстои да бъдат обявени за решение.

Проверките на експертите ще продължат, тъй като кампанията за осигуряван на градска среда, достъпна за хората с увреждания, е безсрочна. 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?