Египетски милиардер иска да купи два гръцки острова, за да настани там бежанци

Египетски милиардер иска да купи два гръцки острова, за да настани там бежанци

Египетският милиардер Нагиб Сауирис съобщи, че води преговори за покупка на два гръцки острова, на които да настани хиляди бежанци от Сирия и от други зони на конфликти, предаде Франс прес.

Свръхбогатият египетски бизнесмен предложил в началото на септември на Гърция и на Италия да купи от тях остров, на който да бъдат приемани мигранти. "Ще им създам работни места, като се включат в строителството на новата им страна", писа Сауирис в Туитър.

От началото на годината над 430 000 души, главно от Сирия, прекосиха Средиземно море, бягайки от бедността или от конфликтите в страните им, с надеждата да се преселят в Европа, сочат данни на Международната организация по миграцията. Над 2800 загинаха или изчезнаха, напомня АФП.

"Набелязах два острова в Гърция и сега водя преговори със собствениците им. Готови сме да преговаряме с тях, при условие че гръцкото правителство даде съгласие там да бъдат приети възможно най-голям брой бежанци. Очакваме зелена светлина от Гърция, за да започнем необходимите административни процедури за приемане на бежанците", добавя Сауирис.

Той ще се срещне с представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да обсъдят възможните форми на сътрудничество.

Египетският милиардер предлага единият остров да бъде наречен Айлян, на сирийчето, което се удави и чието тяло бе намерено на плаж в Турция, посочва АФП, цитирана от БТА

Споделяне

Още от Свят