Ехуд Барак заплашен с арест в Париж

Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак отмени планирано посещение в Париж на фона на заплахите на про-палестински групировки, че ще бъде арестуван там, предаде Асошиейтед прес в неделя.

Барак трябваше да открие нов щанд на Израел на оръжейното изложение Eurosatory в Париж, което започва тази седмица. Кабинетът на министъра обаче съобщи, че той няма да пътува докато Израел образува комисия за разследване на случая с нападението над "Флотилията на мира", край бреговете на ивицата Газа.

Про-палестински активисти заплашиха да опитат да повдигнат обвинения срещу министъра на отбраната на Израел заради ролята му в нападението, при което бяха убити девет турски активисти.

По-рано вече бяха направени опити за арестуване на Барак и други израелски официални лица в Европа според принципа на универсалната юрисдикция. Този принцип позволява преследването на заподозрени във военни престъпления в страна, не свързана със самото престъпление.

Същевременно стана ясно, че Израел ще назначи пенсионираният съдия от Върховния съд Яков Тиркел за ръководител на комисията, разследваща инцидента. Подробности около комисията се координират със САЩ, заяви премиерът Нетаняху на среща с министри от своята партия Ликуд.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?