ЕК е готова с новото предложение за бюджет на ЕС за догодина

Европейската комисия съобщи, че е изготвила ново предложение за бюджета на ЕС за догодина, като очаква то да бъде одобрено на декемврийската сесия на Европейския парламент, предаде БТА от Брюксел.

Според новото предложение общностният бюджет за 2015 г. ще бъде 145,2 млрд. евро, т.е. с 1,8 на сто по-голям от бюджета за тази година. Предвижда се догодина да бъдат извършени плащания за 141,3 млрд. евро, което е с 0,7 на сто повече от плащанията за 2014 година.

Преговорите по новото предложение започват идната седмица със Съвета на ЕС и с Европейския парламент. Предстоящите преговори ще засягат както бюджета за догодина, така и темата за необходимите и все още неизвършени плащания по тазгодишния бюджет.

В съобщението е цитирана заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, която изразява надежда новото предложение да получи одобрение. Казвала съм го досега и ще го повторя - това не е бюджет "за Брюксел", а за студенти, изследователи, неправителствени организации, за градовете и регионите в ЕС, добавя тя.

По-важно е да стигнем до добро, отколкото до бързо решение за европейския бюджет, каза Кристалина Георгиева в петък в София след среща с премиера Бойко Борисов.

По думите ѝ се работи с идеята финансовият документ да бъде одобрен до 18 декември. Предложението отразявало много внимателно позициите и на Съвета, и на парламента.

Тя коментира, че в страни като Франция, които традиционно са подкрепяли европейския бюджет без затруднения, сега изпитват затруднения по дефицита.

"От една страна ние им казваме: "Бъдете дисциплинирани", от друга страна искаме от тях повече пари. Затова е трудно в тези условия бързо да стигнем до едно решение,", подчерта Георгиева.

Споделяне

Още от Европа