ЕК настоя оръжията в Близкия изток да замлъкнат

ЕК настоя оръжията в Близкия изток да замлъкнат

Европейската комисия обсъди тази сутрин обстановката в Близкия изток и отраженията в областта на сигурността, миграцията, транспорта и енергетиката. След заседанието на еврокомисарите председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза, че разговорите са обхванали Иран, Ирак и Либия, предаде БТА от Брюксел.

Фон дер Лайен изрази съболезнования за жертвите от днешната самолетна катастрофа край Техеран. По нейните думи сега специалистите трябва да установят на какво се дължи падането на машината след излитане.

Всички сме засегнати от кризата в Близкия изток, употребата на оръжия трябва да спре, необходимо е да се отвори място за диалог, заяви Фон дер Лайен. Тя съобщи, че ЕС няма да пожали сили за опазването на ядрената сделка с Техеран. По нейните думи гласът на ЕС се чува в Близкия изток.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел отбеляза, че днешната обстановка в региона застрашава постиженията от последните години, включително в борбата с терористите от "Ислямска държава".

По неговите думи снощният ирански ракетен обстрел по бази с военни от САЩ в Ирак е пореден пример за нарастване на насилието, от което никой няма интерес. Борел добави, че "може би скоро" очаква среща с иранския външен министър Мохамад Зариф.

ЕС подготвя посещение на ръководителя на правителството в Триполи Файез Сарадж. Борел добави, че в Брюксел или Рим ще има срещи "с други либийски лидери" за оценка на обстановката в страната.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?