ЕК обяви нови стимули за финансиране на икономиката

Европейската комисия (ЕК) излезе с предложения, които имат за цел да стимулират финансирането на икономиката и разкриването на работни места. Едно от тях засяга професионалните пенсионни фондове, за които се предвиждат повече прозрачност и контрол, но и повече възможности да инвестират, предаде БНР в четвъртък.

 

До 2020 г. Европейският съюз ще се нуждае от 1 трилион евро инвестиции само за проектите си в областта на транспортните, енергийните и далекосъобщителните мрежи. В същото време заради кризата възможностите на финансовия сектор да насочва средства към реалната икономика са намалели. Това е и причината Комисията да търси варианти за алтернативно финансиране, обясни комисарят по вътрешния пазар Мишел Барние.

 

"Това, което очакват гражданите и което искат ежедневно - било с протести, било с вота си, е работа и икономически растеж. Първото условие за растеж след кризата беше стабилността. Сега обаче трябва да помислим и за финансирането", подчерта Барние.

 

Една от мерките в тази посока ще е на професионалните пенсионни фондове да бъде дадена възможност да инвестират в дългосрочни финансови активи - при запазени гаранции за защита на участващите в пeнсионната схема от рискове. Ще бъдат премахнати и пречките пред трансграничното предоставяне на услуги, за да могат фондовете да се възползват от предимствата на единния пазар.

 

В същото време Комисията обръща поглед и към набиращото все повече популярност в Западна Европа колективно финансиране, при което гражданите се явяват инвеститори в един или друг проект. То може да бъде алтернатива за малкия и средния бизнес. Затова тази практика ще се следи внимателно и евентуално ще стане обект на европейското законодателство.

Споделяне

Още от Европа