ЕК очаква 7.1% спад на българската икономика през 2020 г.

ЕК очаква 7.1% спад на българската икономика през 2020 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България тази година ще се свие със 7.1%, а догодина ще се върне към растеж с темп от 5.3 на сто, сочи лятната икономическа прогноза на Европейската комисия.

През май ЕК прогнозираше спад на българската икономика със 7.2 на сто за 2020 и растеж от 6% за 2021 година.

Комисията изтъква, че в страната има спад на частното потребление заради ограничителните мерки поради Covid-19, а намалените приходи, по-слабото използване на мощностите и голямата несигурност ще ограничат инвестициите. Върху износа на стоки оказва влияние влошената ситуация в чужбина. Ограниченията за пътуване пък водят до рязък спад в сектора на услугите, допълва Брюксел.

С разхлабване на мерките частното потребление се очаква да се възстанови през второто полугодие и да продължи да расте умерено през 2021 година с постепенното възстановяване на потребителското доверие, прогнозира Еврокомисията.

Очаква се инвестициите да се върнат към тримесечен растеж едва догодина. Комисията прогнозира постепенно съживяване на износа през второто полугодие и през 2021 година.

ЕК прогнозира за България инфлация от 1 процент за тази година и 1.1 на сто за идната година. Очакваното свиване на сезонното търсене на туристически услуги и временното намаляване на ДДС за сектора най-вероятно ще подкопаят инфлацията при цените на услугите през второто полугодие, отбелязва комисията.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?