ЕК очаква 7.1% спад на българската икономика през 2020 г.

ЕК очаква 7.1% спад на българската икономика през 2020 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България тази година ще се свие със 7.1%, а догодина ще се върне към растеж с темп от 5.3 на сто, сочи лятната икономическа прогноза на Европейската комисия.

През май ЕК прогнозираше спад на българската икономика със 7.2 на сто за 2020 и растеж от 6% за 2021 година.

Комисията изтъква, че в страната има спад на частното потребление заради ограничителните мерки поради Covid-19, а намалените приходи, по-слабото използване на мощностите и голямата несигурност ще ограничат инвестициите. Върху износа на стоки оказва влияние влошената ситуация в чужбина. Ограниченията за пътуване пък водят до рязък спад в сектора на услугите, допълва Брюксел.

С разхлабване на мерките частното потребление се очаква да се възстанови през второто полугодие и да продължи да расте умерено през 2021 година с постепенното възстановяване на потребителското доверие, прогнозира Еврокомисията.

Очаква се инвестициите да се върнат към тримесечен растеж едва догодина. Комисията прогнозира постепенно съживяване на износа през второто полугодие и през 2021 година.

ЕК прогнозира за България инфлация от 1 процент за тази година и 1.1 на сто за идната година. Очакваното свиване на сезонното търсене на туристически услуги и временното намаляване на ДДС за сектора най-вероятно ще подкопаят инфлацията при цените на услугите през второто полугодие, отбелязва комисията.

Споделяне
Още от Бизнес