ЕК очаква трудни преговори с Великобритания и уреждане на противоречията от Съда на ЕС

ЕК очаква трудни преговори с Великобритания и уреждане на противоречията от Съда на ЕС

Европейската комисия прие допълнителни насоки за преговорите с Лондон по напускането на ЕС от Великобритания. С това решение бяха очертани задачите, с които бе упълномощен главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние, предаде БТА в сряда от Брюксел.

На пресконференция Барние заяви, че очаква трудни преговори, както и че целта не е да бъдат създавани, а да бъдат решени откритите проблеми. Готови сме да започнем преговорите, веднага щом британците са готови, посочи той.

Барние добави, че първостепенна задача ще бъде защитата на правата на гражданите. Той допълни, че преговорите ще бъдат разделени на две части - първо уреждането на досегашните задължения, а след това постигането на споразумение за бъдещето.

ЕК очаква приключването на първата част на преговорите да изчисти откритите финансови въпроси - задълженията на Лондон към бюджета на ЕС до 2020 г., включително по отношение на ангажиментите, поети към програми на ЕС, някои от които са свързани с Турция и Украйна.

Главният преговарящ заяви, че преговорите ще бъдат прозрачни, след като 10 месеца ЕС е бил в състояние на непредвидимост. Той уточни, че доколкото въпросите от преговорите засягат изпълнението на законодателството на ЕС, споровете по тях следва да бъдат уреждани от Европейския съд. Трябва да си уредим сметките - нищо повече или по-малко, обобщи Барние. Не става дума за наказание и такса за напускане, добави той и отказа да посочи приблизителна стойност засега.

Барние уточни, че ЕС цели да защити всички граждани на ЕС във Великобритания, които живеят или са живели там. ЕС ще настоява те да запазят правата си такива, каквито са били досега и това да се отнася за всички, които са пристигнали във Великобритания до нейното напускане (март 2019 г.). Целта ни е тези хора да могат да продължат живота си такъв, какъвто е днес, докато са живи.

Имаше очаквания преговорите да бъдат безболезнени и да не струват нищо - няма да бъде така, коментира Барние. Великобритания трябва да вложи много енергия за решаването на откритите въпроси, обобщи той.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?