ЕК отпуска 500 млн. евро за възстановяването на Грузия

Европейската комисия ще отпусне до 2010 година 500 милиона евро на Грузия за възстановяването на страната след конфликта с Русия, предадоха световните агенции в понеделник.

Средствата са за оказването на помощ на хората, които са били принудени да напуснат домовете си по време на кавказкия конфликт, за икономическото възстановяване на Грузия и за изграждането на нова инфраструктура, съобщи еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер. По думите ѝ сумата може да бъде набрана чрез вноски от отделните страни членки.

Грузия помоли за 2 млрд. долара помощ, за да възстанови инфраструктурата в зоната на конфликта. САЩ вече обявиха, че ще предоставят помощ от 1 млрд. долара.

Освен това външните министри на страните членки на ЕС решиха следващия месец да бъде изпратена мониторинговата мисия от 200 души. Тя ще бъде оглавена от

64-годишният Пиер Морел - бивш френски посланик в Грузия и Русия.

Наблюдателите ще бъдат разположени в зоните около отцепническите грузински региони Южна Осетия и Абхазия, за да следят изтеглянето на руските войници от тези райони, което е предвидено да стане до 10 октомври.

Европейският съюз се надява наблюдателите да имат достъп до Южна Осетия и Абхазия. Русия обаче изисква те да получат разрешение от властите в двете грузински сепаратистки области, чиято независимост съюзът не признава.

Москва вече обяви, че ще остави по 3 800 военнослужещи в двата сепаратистки грузински райони.

НАТО подкрепя Грузия, но няма покана за членство

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, който е на посещение в Тбилиси, осъди действията на Русия срещу Грузия, но се въздържа да поеме ангажимент, кога бившата съветска република ще се присъедини към Алианса. Схефер не съобщи дали НАТО ще предложи на Грузия План за действие за членство на срещата на Алианса през декември.

Някои от страните членки на Алианса се притесняват от по-нататъшно обтягане на отношенията с Русия и имат забележки към поведението на Тбилиси при започването на конфликта. В Алианса има резерви и за нивото на демокрацията в Грузия, след спорните президентски избори, закриването на една телевизия и полицейските мерки срещу митинг на опозицията миналата година, отбелязва Ройтерс.

В състава на делегацията на алианса в Тбилиси влизат посланиците на 26-те страни членки на организацията. Целта на посещението е НАТО да увери Грузия в подкрепата си след конфликта на кавказката република с Русия.

Схефер и грузинският премиер Ладо Гургенидзе подписаха пакет рамкови споразумения за създаване на Комисия НАТО-Грузия, каквото решение бе взето миналия месец.

Преди да замине Схефер даде интервю за "Файненшъл таймс", в което разкритикува постигнатото с посредничество на ЕС споразумение за изтегляне на руските части от Грузия. По думите му то е неприемливо и "трудно за преглъщане", защото отстъпва твърде много позиции на Москва.

Схефер заяви, че допускането на военно присъствие на Русия в Южна Осетия и Абхазия противоречи на предишния план, постигнат от Франция, който предвижваше връщане към статуквото от началото на войната.

Още от Свят