ЕК оттегли критики към Москва

Европейската комисия започна редовния си брифинг с едноминтуно мълчание в памет на жертвите от трагедията в град Беслан, предаде ДПА. Служители на съюза отново заявиха, че коментарите на холандския външен министър Бернард Бот по повод края на кризата са били изтълкувани погрешно от Москва.

Говорител на комисията нарече станалото в Беслан злодейски акт и добави, че за него "не трябва да бъдат обвинявани други освен извършителите на ужасното престъпление".

Комисията заяви още, че е станало "голямо недоразумение" по повод направените миналата седмица изявления от холандския външен министър, чиято страна сега председателства ЕС. Бернард Бот не е искал допълнителна информация за трагедията и изявленията му не съдържат критика към Русия, отбеляза говорителката по външнополитическите въпроси на комисията Ема Ъдуин.

Първоначално Бернард Бот заяви: "Бихме искали да узнаем от руските власти как е било възможно да се случи такава трагедия", припомня ДПА. В събота той разпространи смекчено по тон изявление, в което каза, че при липсата на точна информация не може да коментира начина, по който руските власти са решавали кризисната ситуация.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: