EК поиска забрана на амфетаминоподобния наркотик "4-MA"

Вивиан Рединг

Европейската комисия предложи забрана в целия ЕС на "4-MA" - синтетично вещество с физически ефект, подобен на амфетамините, съобщи пресслужбата на ЕК в четвъртък. Комисията поиска от държавите членки на ЕС да предотвратят свободното разпространение на наркотика в Европа, като вземат мерки за неговото контролиране.

4-метиламфетамин или 4-MA вече е обявен за назаконен в 10 страни от ЕС (Австрия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Литва, Нидерландия и Обединеното кралство). Само за периода 2010 - 2012 г. употребата му е причинила 21 смъртни случая в четири държави от ЕС.

"4-MA се произвежда и пласира от престъпни банди. Известно е, че води до смърт", заяви заместник-председателят на комисията Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието. "Засечен е в 15 държави от ЕС и вече е забранен в 10 от тях. Ако предприемем действия на равнище ЕС, ще спрем неговото разпространение и ще му попречим да нанася вреда на младите в цяла Европа."

До момента има данни за 21 смъртни случая в четири държави членки (Белгия, Дания, Нидерландия и Обединеното кралство), при които в проби, взети след смъртта, са открити следи от 4-MA, самостоятелно или в комбинация с други вещества, особено амфетамини.

С днешното предложение на Комисията се цели да се забранят производството и пласирането на 4-МА, като бъдат подложени на наказателноправни санкции в цяла Европа. Сега правителствата на държавите членки на ЕС, трябва да решат дали да въведат тези мерки, като гласуват с квалифицирано мнозинство в Съвета.

4-MА е синтетичен стимулант, чието въздействие е сравнимо с това на амфетамините. Произвежда се главно в прахообразен или пастообразен вид, но се среща и на таблетки и в течна форма, често в смеси, съдържащи амфетамин и кофеин. 4-МА обикновено се продава като амфетамин и следователно повечето потребители не са наясно, че консумират това вещество.

Научната оценка на риска, извършена от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) в Лисабон, показва, че 4-MA може да има значителни неблагоприятни последици като хипертермия, хипертония, анорексия, гадене, главоболие, безсъние, параноя, тревожност и депресия. 4-MA няма установени терапевтични свойства или друга известна законна цел.

През 2010 г. Комисията предложи и наложи забрана в целия ЕС на подобното на екстази наркотично вещество мефедро. На 25 октомври 2011 г. Европейската комисия обяви преразглеждане на правилата на ЕС за борба с незаконната търговия с наркотици, особено новите психоактивни вещества, които действат подобно на опасни наркотици като екстази или кокаин и създават все по-големи проблеми. Очаква се през 2013 г. да бъде направено законодателно предложение.

През 2012 г. ЕС определи рекорден брой такива вещества - 73, в сравнение с 24 през 2009 г. Те могат да се намерят все по-лесно чрез интернет и се разпространяват бързо в редица държави членки, които трудно могат да попречат на продажбата им.

Споделяне

Още от Европа