ЕК предлага да бъде създадена дигитална карта на морското дъно в европейските води

Европейската комисия (ЕК) иска да се създаде дигитална карта на морското дъно в европейските води до 2020 година, съобщиха от пресслужбата на комисията.

 

Новата цялостна цифрова карта на морското дъно в европейски води трябва да е с възможно най-висока резолюция, да обхваща топографията, геологията, местообитанията и екосистемите.

 

Тя трябва да съдържа и информация за физическото, химическото и биологичното състояние на водния стълб, също така и данни за въздействието на човешките дейности и океанографски прогнози.

 

Достъпът до цялата информация трябва да бъде лесен, оперативно съвместим и без ограничения за ползване.

 

Според европейския комисар по морско дело и рибарство Мария Даманаки един по-структуриран подход към познанията за морската среда може да подобри конкурентоспособността на извършващите дейност в моретата и по бреговете на Европа с 300 млн. евро годишно.

 

"Може да създаде нови възможности за допълнителни 200 млн. евро годишно. Ползите от по-голямата яснота за случващото се в моретата е трудно да се изчислят, но смятаме, че ако изчисленията ни за бъдещото покачване на морското равнище бъдат с 25 % по-точни на годишна основа, ще спестим на тези, които отговарят за защитата на крайбрежията в Европа, още 100 млн. евро годишно“, посочи Даманаки.

Споделяне

Още от Европа