ЕК предлага роумингът в Евросъюза да стане безплатен от 2014 г.

ЕК предлага роумингът в Евросъюза да стане безплатен от 2014 г.

Европейската комисия предлага мобилните разговори в рамките на Европейския съюз да станата безплатни от следващата година, съобщават в четвъртък световните агенции.

Предложението е част от пакет законодателни промени, свързани с пазара на телекомуникационни услуги и предвижда роумингът за раговори да стане безплатен от лятото на 2014 г., а за мобилния интернет – от 2016 г.

"Единият вариант е операторът да ви предложи план, покриващ всички европейски страни. Така ще плащате една и съща цена за минута, независимо къде се намирате. Ако не направят това, вие - като потребител - имате и друг вариант да избегнете плащането на роуминг. Тогава всеки път, когато се намирате в друга страна от Европейския съюз ще можете да избирате местен оператор, ако не ви харесва цената, предлагана от вашия оператор. Това ще става по същия начин, по който днес избирате уай-фай. Освен това ще забраним таксуването на входящи разговори", коментира говорителят на ЕК Райън Хийт.

Комисията планира и промени по отношение на таксуването на разговорите от стационарни телефони. Планът е на територията на ЕС да не съществуват международни разговори, а всяка минута да се таксува като междуградски разговор в рамките на една страна-членка.

Според експертите на Европейската комисия реформата ще позволи на телекомите да се развиват по-добре, тъй като в момента този пазар е разделен на 28 отделни части. Промените, част от които е и предложението за роуминга, предвиждат всеки оператор, регистриран в една държава, да може да работи и в друга без да е необходимо да му се издават разрешения и там.

Има идея договорите за телекомуникационни услуги да не бъдат с по-голяма продължителност от една година. Ще бъде възможно и клиент да прекрати предсрочно договора си, ако скоростта на интернета, който получава, е по-малка от предварително обещаната.

Споделяне

Още от Европа