ЕК препоръча стартиране на преговори за присъединяването на Македония към ЕС

Европейската комисия издаде в четвъртък препоръка за започване на преговорите по присъединяването на Македония към ЕС, съобщават световните агенции.

Македония записва забележителен напредък и изпълнява всички препоръки. По тази причина от ЕК препоръчваме да започнат преговорите за членство с общността, каза комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен на брифинг след като ЕК прие годишния доклад за напредъка на страните, желаещи членство в ЕС.

В доклада не е записана конкретна дата за начало на преговорите за присъединяване, както се надяваше Македония. В него е посочено, че това ще стане веднага след като бъде решен двустранният проблем за името с Гърция. ЕК настоява за подобряване на бизнес средата, реформиране на администрацията и за по-съществен напредък в областите енергетика, околна среда, безработица и социална политика.

Официалните кандидатки за членство в ЕС са Хърватия, Турция и Македония. Потенциални кандидатки за ЕС са още Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия, както и Косово. В средата на годината молба за членство подаде и Исландия.

Хърватия може още през следващата 2010 година да приключи преговорите за присъединяване към Европейския съюз, според оценката от годишния доклад

Хърватия е на последната права след четири години на интензивни преговори. Проблемни остават обаче съдебната система, борбата с организираната престъпност и корупцията. "Хърватия незабавно трябва да реши проблема за достъп до документи от страна на Трибунала за военни престъпления в бивша Югославия, базиран в Хага", заяви комисарят по разширяването на ЕС. Той припомни, че преговорите с Хърватия стартираха отново, след като с посредничеството на ЕС, беше решен спора със Словения.

В доклада на ЕК се посочва още, че другите страни, желаещи пълноправно членство в ЕС, трябва да проведат сериозни реформи. Например Турция е посъветвана да започне политически и икономически реформи, да подобри положението на националните малцинства, на жените и профсъюзите, както и да нормализира отношенията си с Кипър.

Турция подаде молба за членство преди 50 години. От ЕК приветстваха подобряване на отношенията с Армения и стремежите за решаване на кюрдския въпрос.

Съдебната реформа, свободата на словото и религиозните свободи обаче остават проблем за страната, а от ЕС се притесняват и от забавяне на уреждането на правата на жените в Турция. От Комисията препоръчват още допълнителни усилия за решаване на кипърския въпрос и обединението на острова е на преден план.

В доклада също се отбелязва, че Турция трябва да се отнесе справедливо с медийната група "Доган Яън", която критикува политиката на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Европейският съюз може да разгледа молба за членство от Босна и Херцеговина едва след премахването на институцията Върховен представител на ООН в страната. Необходима е страната да приеме институционална рамка, дори бих казал "институционална революция", допълни Оли Рен.

За Сърбия се отчита напредък в редица области и на страните членки се препоръчва да размразят търговското споразумение с нея.

В доклада на ЕК се посочва още, че за целия регион на Западните Балкани е необходимо да се работи още за изграждане на съвременни демокрации и по-нататъшно развитие на политическата култура на диалог и толерантност. Комисията поиска и възможно най-скоро да бъде постигната яснота относно статута на Косово. Необходимо е устойчиво разрешение, което ще гарантира демократично и мултиетническо Косово и ще допринесе за стабилността на региона, се посочва в доклада.

Споделяне

Още от Европа