ЕК препоръча започване на преговори за членство с Македония и Албания

ЕК препоръча започване на преговори за членство с Македония и Албания

Македония и Албания направиха във вторник първата си голяма крачка за присъединяване към Европейския съюз, след като ЕК отправи предложение към Съвета на ЕС да отвори официално преговорите за членството на двете страни.

Решението на съвета трябва да бъде взето единодушно, а новината бе съобщена по време на съвместна пресконференция от върховния представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан в Страсбург.

Могерини коментира че през последната година ЕК е забелязала положителна промяна и важни реформи в региона на Западните Балкани, което е довело до поканата за Албания и Македония. Йоханес Хан допълни, че това е износ на стабилност за региона от страна на ЕС.

Всяка година през пролетта ЕК ще публикува доклад за напредъка на Западните Балкани по пътя към присъединяването към ЕС.

Решението идва точно преди срещата на 17 май в София за Западните Балкани, инициирана от бъргарското европердседателство. Еврокомисарят Хан заяви, че срещата в София по същество няма да поставя въпроса за присъединителните процедури на тези държави, но ще има разговори за конкретни инициатива с ЕС – взаимодействие в областта на енергетиката, икономиката и свързаността. Разговорите ще бъдат по конкретни проекти.

"Това е инвестиция в мира, просперитета и сигурността на ЕС", каза Могерини. Хан допълни, че Западните Балкани трябва да си дадат ясна сметка, че направените реформи не са достатъчни. "Ние сме на добър път, но още не сме там. Няма преки пътища към членството в ЕС", каза той.

За Македония не бяха коментирани нито проблемите, които трябва да се решат, нито постигнатия напредък, но за Албания се говори конкретно. Тирана има проблем с малцинствата, с организираната престъпност, съдебната реформа, реформата на администрацията и корупцията.

Другият проблем, който ЕС трябва да реши по време на процедурата за присъединяване на Западните Балкани, е радикализацията на младите хора. Огромен проблем е и подобряването на междусъседските отношения, особено в светлината на конфликта между Прищина и Белград.

Аз съм един от най-силно вярващите, че може да има споразумение за нормализация на отношенията между Сърбия и Косово, каза Могерини.

В същото време ЕК обяви, че Турция, която продължава да бъде кандидат за членство, с големи крачки се отдалечава от необходимите критерии в областите на върховенството на закона и защитата на човешките права.

Могерини допълни единствено, че Анкара остава стратегически партньор на съюза и ключов играч в региона.

Споделяне

Още от Европа