Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК прие регламент за намаляване на трансмазнините в храните

1 коментар
ЕК прие регламент за намаляване на трансмазнините в храните

Европейската комисия (ЕК) прие нов регламент, с който се определя максимален лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС. Мярката има за цел да защити здравето на потребителите и да
предостави на европейците възможности за по-здравословно хранене, се посочва в съобщението на ЕК.

През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, установиха че хранителният прием на трансмазнините трябва да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето.

Максималният лимит, който е наложен днес, е до 2 грама от промишлено произведени трансмазнини на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и храна за доставка на дребно. Също така, производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен.

Регулацията ще влезе в сила от 2 април 2021 година. 

Трансмазнините са създадени чрез промишлен процес, при който се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. Трансмазнините са популярни още като "частично хидрогенирани мазнини“.

Те се използват масово в хранително-вкусовата промишленост, но крият сериозни рискове за здравето. Според здравните експерти те са отговорни в голяма степен за повишения риск от сърдечно-съдови заболявания, тъй като водят до натрупване на плаки и запушване на кръвоносните съдове.

Запушването на артериите от своя страна увеличава риска от инфаркт, инсулт и внезапна сърдечна смърт. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #1

    Тази борба ще е безуспешна, защото именно трансмазнините подобряват вкуса, текстурата и трайността на храната...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.