ЕК прие регламент за намаляване на трансмазнините в храните

ЕК прие регламент за намаляване на трансмазнините в храните

Европейската комисия (ЕК) прие нов регламент, с който се определя максимален лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС. Мярката има за цел да защити здравето на потребителите и да
предостави на европейците възможности за по-здравословно хранене, се посочва в съобщението на ЕК.

През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, установиха че хранителният прием на трансмазнините трябва да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето.

Максималният лимит, който е наложен днес, е до 2 грама от промишлено произведени трансмазнини на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и храна за доставка на дребно. Също така, производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен.

Регулацията ще влезе в сила от 2 април 2021 година. 

Трансмазнините са създадени чрез промишлен процес, при който се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. Трансмазнините са популярни още като "частично хидрогенирани мазнини“.

Те се използват масово в хранително-вкусовата промишленост, но крият сериозни рискове за здравето. Според здравните експерти те са отговорни в голяма степен за повишения риск от сърдечно-съдови заболявания, тъй като водят до натрупване на плаки и запушване на кръвоносните съдове.

Запушването на артериите от своя страна увеличава риска от инфаркт, инсулт и внезапна сърдечна смърт. 

Споделяне

Още от Европа