ЕК призовава България да приложи новите правила за данните на пътниците

ЕК призовава България да приложи новите правила за данните на пътниците

Европейската комисия съобщи, че днес е решила да изпрати официални уведомителни писма на Австрия, България, Гърция, Естония, Испания, Кипър, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Чехия затова, че не са съобщили за приемането на национално законодателство за цялостното прилагане на правилата за резервационните данни на пътниците.


Държавите в ЕС трябваше да въведат правилата до 25 май. Резервационните данни се отнасят до информацията, предоставяна от пътниците на въздушните превозвачи при купуването на билет и регистрирането за полет. Тези данни може да включват информация като име на пътника, дати и маршрут на пътуването, номер на мястото в самолета, багаж, данни за обратна връзка и използвани платежни средства. Правилата изискват държавите да създадат национална система за събирането, оценката и обмена на тези данни за целите на правоприлагането.


Обработването на данните е средство за борба с тероризма и тежките престъпления, и помага за проследяването на подозрителни начини на пътуване и за установяването на възможни престъпници и терористи, включително онези, които преди това не са били известни на властите, се посочва в съобщението. Посочените държави разполагат с два месеца, за да отговорят на официалното уведомително писмо, като след изтичането на този срок ЕК може да обмисли възможността за изпращане на мотивирани становища.

 

Комисията ще продължи да предлага подкрепа и да предоставя насоки на онези държави, които все още не са завършили работата по въвеждането на правилата, се допълва в съобщението.

Споделяне

Още от Европа