Екоактивисти блокираха Би Би Си в Лондон, арестувана е белгийската принцеса

Екоактивисти блокираха Би Би Си в Лондон, арестувана е белгийската принцеса

Протестиращите срещу климатичните промени от организацията "Бунт срещу унищожението" блокираха входа на централата на Би Би Си в Лондон. Те настояват медията "да каже цялата истина" в отразяването на темите за околната среда, предаде Ройтерс в петък.

Събралите се пред сградата няколко десетки демонстранти носеха транспаранти с лозунги като "Планетата преди печалбите", развяваха знамена, пееха и скандираха.

Организацията призова "Би Би Си да изпълни изключително важния си морален дълг да каже на хората цялата истина за климата и извънредната ситуация с екологията".

Говорителка на Би Би Си отказа коментар.

"Бунт срещу унищожението" използва кампания на двуседмични граждански неподчинения, за да принуди правителствата да направят повече за борбата с парниковите емисии.

От началото на седмицата "Бунт срещу унищожението" предприе акции в няколко страни, сред които Великобритания, Германия, Австрия, Австралия, Франция и Нова Зеландия.

Полицията в Лондон извърши над 1000 ареста.

Принцеса Есмералда Белгийска е била задържана при вчерашните прояви на гражданско неподчинение на природозащитници в Лондон. Това съобщи самата тя, като разпространи и бележката от полицията за своето освобождаване.

Принцесата остава на разположение на британските власти, макар засега да не са ѝ предявени обвинения. В бележката се посочва, че случаят не е приключен, може да бъдат установени нови обстоятелства и това може да наложи ново задържане на Есмералда.

Белгийски медии съобщават, че природозащитници са насрочили за утре в Брюксел 24-часово обсъждане на въпроса с опазването на околната среда. Предвижда се в срещата в градски парк да участват около 1000 души. Белгийските природозащитници отбелязват, че в свое слово по-рано тази година кралят Филип е подкрепил техните виждания. Те настояват държавният глава да иска повече от правителството за защита на околната среда и да обяви "климатично извънредно положение".

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?