Еколози: Лифтове в Пирин продължават да съсипват природата

Еколози: Лифтове в Пирин продължават да съсипват природата

Гори от бяла мура и клек ще бъдат изсечени, за да се построят два нови лифта в Национален парк "Пирин", съобщават от неправителствената организация "За да остане природа в

България". Решения на МОСВ разрешават строителство на два нови лифта, без да се правят оценки за въздействие върху околната среда и оценки за съвместимост с НАТУРА 2000, пише в съобщението.

Съгласно депозираните в МОСВ планове на концесионера "Юлен" АД, долна и горна станция на единия от новите лифтове ще бъдат построени извън концесионната територия, допълват от екоорганизацията.

Изграждането на един от двата нови лифта бе спряно от МОСВ през август заради незаконна сеч при строителството. Без да е събрало глобите и да е завършена прокурорската проверка, сега МОСВ издава ново разрешение за строежа на лифта, се допълва в съобщението.

МОСВ вече десет години не може да установи реалния размер на ползваната територия от концесионера "Юлен" АД, но продължава да издава нови разрешения за строителство в парк "Пирин". Според експерти на коалицията "За да остане природа в България", концесионерът на ски-съоръженията два пъти е надвишил разрешената му площ за ползване по договора на концесията.

От екоорганизацията призовават правителството да покаже физическите лица собственици на концесионера, регистриран като офшорна компания, "за да е ясно пред обществото чий интерес стои над националния".

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?