Еколози: Подземно съхранение на СО2 е опасно и оскъпява тока между 30 и 80%

Екологични организации изразиха недоволството си от получаваното на второ четене в парламента одобрение за проектозакона за подземно съхранение на въглероден двуокис у нас.   На заседанието на икономическата парламентарна комисия депутатите са отхвърлили предложението на Лъчезар Тошев за забрана на инжектирането на парниковия таз в земните недра, съобщиха от Международната природозащитна организация WWF, която е част от Коалиция за климата, организирала протестите срещу шистовия  газ и успяла да прокара забраната му в парламента.

WWF призова депутатите да вземат предвид всички рискове за хората и околната среда и да се съобразят с липсата на опит за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в топлоелектрическите централи и големите горивни инсталации, които са основният причинител на парникови газове.

Според еколозите България може да се възползва от предоставеното в директивата за въглеродните газове право на държавите членки на ЕС да не позволяват съхранение на CО2 в определени части от своята територия или на цялата си територия. те дават за пример, че Австрия вече е забранила прилагането на технологията, Германия е на път да го направи, а Полша е разрешила до 2026 г. да се правят само проучвания.

Законопроектът е изготвен без обществени консултации и дебат по темата с местните власти, а и в България няма подходящи геоложки условия за поздемно инжектиране на парниковите газови и се намира в сеизмично активна зона.

Българското правителството към момента не е обявило каква е цената за съхранение на въглероден диоксид в нашата страна, въпреки че вече са започнали проучвания в три района (Павликени; Ямбол-юг и село Черково; и Гълъбово-Марица Изток) на обща стойност над 2.4 милиарда евро. Същевременно според Глобалния институт по улавяне и съхранение на въглероден диоксид, в България от 2011 г. вече се работи по конкретен индустриален проект, посочват от организацията  

Будят сериозна тревога намерения на правителството приходите от безплатните квоти за емисии, които страната ще получи по право, да бъдат насочени към приложение в България на тази нова експериментална и високо рискова технология, чиято ефективност, полезност и приложимост тепърва ще се проучва и анализира, допълват от WWF

Според природозащитниците технологията за улавяне и съхранение на въглероден двуокис не е решение за българските ТЕЦ, тъй като инсталирането на такива съоръжения в нови ТЕЦ води до 25% повече потребление на енергоносители и до средно с 10% намаляване на икономическата им ефективност, което се компенсира чрез увеличаване цената на електричеството. Министерството на енергетиката на САЩ очаква технологията по улавяне и съхранение на въглероден диоксид да оскъпи цената на електричеството с 30% при нови централи и с над 80% при оборудване на съществуващите, аргументират еколозите мотивите си против проектозакона.

Споделяне

Още от Бизнес