Екоминистерството ще отпусне между 70 и 100 млн. лв. на общините за европроекти

Пречиствателната станция за вода на Казанлък

В началото на август всички общини, които изпълняват проекти по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) ще получат пари. Средствата, които ще бъдат разпределени са между 70 и 100 млн. лв., като няма да има делене на общините наши и ваши. Целта е общините да се разплатят със строителите, за да не спира работата. Това стана ясно от изказване на министъра на екологията в оставка Станислав Анастасов. Той беше в Казанлък, където провери строителните дейности по претоварната станция за битови отпадъци и градската пречиствателна станция, които се изпълняват по ОПОС.

От началото на февруари екоминистерството спря всички плащания към общините, които изпълняват европроекти по ОПОС, заради спрените пари от Еврокомисията в края на ноември 2013 г.

Неотдавна строителната камара препоръча на фирмите от бранша да спрат работа заради натрупаните задължения за над 1 млрд. лв.

В същото време правителството на Пламен Орешарски от март непрекъснато очаква Брюксел да възстанови спрените плащания по ОПОС. Сега индикациите са, че това ще се случи в началото на август. Това твърдят финансовият министър Петър Чобанов и бившият екоминистър и настоящ председател на комисията по регионална политика в Европарламента Искра Михайлова.

Претоварната станция за битови отпадъци в Казанлък е ключова част от проекта за изграждане на регионалната система за управление на отпадъците за Старозагорския регион. Тя ще бъде разположена върху 32 дка площ и ще има три обособени зони – приемна, производствена и складова. В нея ще се приемат твърдите битови отпадъци от общините Казанлък, Мъглиж и Павел баня. Те ще се компресират, след което ще се извозват до регионалния център в Стара Загора.

Вторият етап от интегрирания воден проект на община Казанлък включва реконструкция и модернизация на градската пречиствателна станция, която пречиства битовите отпадни води на града и поема пречистените от локалните станции промишлени води на големите предприятия в Казанлък. След реконструкцията на съоръжението ще се преустанови замърсяването на река Тунджа. Изпълняваният проект е за 23 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес