Експерти оферираха на партиите мерки срещу енергийната бедност

Сред тях са помощи за сметките за ток, за екоотопление, безплатно саниране и лични парникови квоти за продажба

Експерти оферираха на партиите мерки срещу енергийната бедност

Конкретни мерки за справяне с енергийната бедност в България да предвидят борещите се за следващия парламент партии и уязвимите потребители да получават различни видове помощ, а не цените на тока да се държат ниски за всички. Това предложиха на политическите сили от Българския енергиен и минен форум и асоциациите "Активни потребители" и на българските енергийни агенции в открито писмо, разпространено във вторник.

Организациите смятат, че сегашното подпомагане за отопление, извършвано по критериите за социално слаби лица, е напълно погрешно и следващите управляващи трябва да разработят специална стратегия за защита на уязвимите в енергийно отношение потребители, политики и мерки за тяхното финансово подпомагане. В писмото се припомня, че само преди няколко месеца Европейският съюз предложи нови разнообразни схеми за финансиране на национални проекти и програми за смекчаване на последствията от либерализацията на енергийния пазар чрез различни схеми за подпомагане на енергийно уязвимите домакинства.

Експертите оферират на политическите партии конкретни мерки, които да вкарат в политическите си програми и да работят за тяхното прилагане. Сред тях са безусловни парични месечни енергийни помощи и грантове за безплатна изолация на домовете на възрастни хора над 70-години, инвалиди, многодетни семейства. Друга възможност е въвеждане на гъвкави схеми за потребители с просрочени сметки, помощи или безлихвени кредити за социално слаби за очистващи филтри на отоплителните системи на твърди горива или смяна на отоплението, ипотека с нулеви лихви за повишаване на енергийната ефективност.

Предлага се още отделянето на потребители с особено ниско потребление в група със специални тарифи (или безплатна енергия/поемане на задължения за сградна инсталация) в рамките на енергийни кооперации. Бракуването на стари измервателни уреди и безлихвени кредити за замяната им с нови или с друг вид екологично отопление са сред другите идеи на трите неправителствени организации.

Най-екзотичната им идея е въвеждането “лични” въглеродни квоти или “прахови” квоти за домакинствата и спестените от енергийно бедните домакинства количества да може да се продават на пазара.

Те искат от политическите партии да им отвърнат с кои от предлаганите мерки могат да се ангажират и обещават отговорите да бъдат систематизирани и представени пред обществеността.

Първи стъпки за подпомагане на уязвимите от либерализацията на електроенергийния пазар и помощи срещу повишаването на цените предприе правителството на ГЕРБ, което възложи на Световната банка да изработи анализ на енергийната ни система и да предложи модели за пълното освобождаване на цените и за защита на бедните и болните хора. Те трябваше да влязат в сила от 2017 г., но оставката на кабинета на Бойко Борисов доведе до невъзможност да се направят необходимите законови поправки. Така докладът на Световната банка бе предаден от бившия енергиен министър Теменужка Петкова на наследника ѝ в служебния кабинет Николай Павлов, за да се подготвят необходимите законови поправки. Той обеща да направи публична дискусия на доклада с всички заинтересовани страни.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?