Ексшефът на КАТ-София обяви, че е репресиран и създава мозъчен тръст

Богдан Милчев бил пратен в резерва, след като министър Йовчев е глобен за превишена скорост

Богдан Милчев. Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на столичния КАТ Богдан Милчев, пратен в резерва от новото ръководство на МВР в края на м.г., обяви в петък, че е бил репресиран, тъй като месец преди махането му от поста вътрешният министър Цветлин Йовчев бил глобен със 100 лева за превишена скорост.

Разкритието той направи по време на своя пресконференция, на която информира, че създава Гражданска академия, която щяла да представлява мозъчен тръст, обединяващ експертния потенциал на доказани специалисти.

Милчев заяви още, че след като бил пратен в резерва на МВР сам си подал оставка и завел дело срещу ведомственото ръководство. Той бе заменен на шефското място от бившия си заместник Иво Писанов.

По думите на Милчев автомобилът на министър Йовчев бил заснет от камера на столичния бул. "Ботевградско шосе" да се движи с превишена скорост. След това в КАТ пристига снимката на колата заедно с фиш, който определя 100 лева глоба за МВР шефа. След това Милчев изпратил призовка във вътрешното министерство.

Малко по-късно обаче документите се връщат обратно в КАТ, като в крайна сметка глобата от 100 лева е заплатена от служителя, който се е подписал под фиша. Богдан Милчев обаче не уточни дали парите са дадени от Йовчев или от неговия подчинен.

Той използва случая да разкаже за друг скандален случай с ходатайстване в Главната дирекция "Национална полиция". Тогава в кабинета на един от шефовете в дирекцията е привикан бившият тогава домакин на КАТ, като му е издадена неофициална заповед да смени статута на една шофьорска книжка.

Милчев не посочи чия е била шофьорската книжка, но каза, че има редица скандални случаи, заради които на практика той си е навлякъл гнева на ръководството.

Малко по-късно в петък БНР съобщи, че от МВР са заявили, че въпросната глоба била платена с лични средства на Цветлин Йовчев, но от кадъра, заснет от трафик камерата, не ставало съвсем ясно дали колата е била шофирана от министъра.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?