Енерго- задявки на гърба на клиентите

Няма да допуснем столичани да не получават известия за сметките си и ако CEZ спрат да ги изпращат, е възможно да бъдат санкционирани. Това заяви в петък председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов.

Поводът да се размаха пръст на чешката компания, мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в столицата, София-област и Плевен, е обявеното от тях намерение да спрат от следващия месец изпращането на съобщенията за дължимите суми и сроковете за плащане за софиянци. CEZ се оправда за тази мярка с натиска от страна на националния омбудсман Гиньо Ганев и на ДКЕВР да изпращат тези данни в непрозрачни пликове, което и било предприето. Двете институции смятат, че откритите листчета с трите имена на абоната, показанията на електромера и дължимата сума нарушавали защитата на личните данни.

Явно за обществения защитник това, че комшиите си виждат сметките, е по-страшно нарушение от факта, че мобилните оператори ти снимат личната карта при абонамент и че във всяко учреждение на влизане ти записват ЕГН-то.

В странен пристъп на демократичност, ДКЕВР се присъедини към омбудсмана, бранейки правата на столичните клиенти, пропускайки дребната подробност, че всъщност само софиянци от всички потребители на електроенергия получават предварително извлечение от сметката си. В Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново – цялата страна, клиентите разбират сметката си едва когато отидат на касата, за да я платят. Ако пък толкова искат да знаят колко дължат – влизат в сайта на EVN и Е.ON, както и в уеб страницата на CEZ – на жителите на Софийска и Плевенска области, пращат SMS или се обаждат по телефона.

Според ДКЕВР CEZ могат да бъдат глобени за неспазване на общите условия за продажба на електроенергия, в които пише, че потребителят има право да бъде информиран за дължимата сума, графика за отчитане и срока за плащане. В документа, който е одобрен от енергийния регулатор, обаче не е посочено изрично, че трябва да се пращат писмени уведомления.

Освен това, ако се изхожда от тезата, че CEZ нарушава правата на потребителите в София, спирайки им съобщенията за тока и затова може да бъде глобена, то е редно да се постави принципният въпрос защо комисията досега не е предприела тази мярка и към тримата собственици на електроразпределителните дружества в страната.

Изведнъж ДКЕВР се усети и председателят ѝ реши, че трябва да събере и трите компании, за да започне изпращането на уведомления в непрозрачни пликове в цялата страна. Реална възможност за това има и тя се нарича общи условия, които в момента са в процедура на промяна и за чехите, и за австрийците, и за германците. Комисията може да наложи непрозрачните писмени съобщения в новите документи.

Фактически цялата тази битка в името на защитата на потребителските права е за сметка на самите клиенти, които всъщност поемат разменяните удари.

CEZ реши по доста странен начин да покаже на омбудсмана и регулатора, че не са прави в заключенията си. Йезуитски, компанията “под натиск” се съгласява да въведе непрозрачните писма, спирайки обаче временно “хвърчащите листчета”, независимо, че нищо не ѝ пречи да си провежда процедурите за пликове и фирма-разносвач и да продължи да праща старите уведомления. Оправданието, че фирмата не иска да бъде междувременно санкционирана за нарушаване на защитата на личните данни, е доста плитко. Отнасят го обаче столичните клиенти, “разглезени” всеки месец да получават в пощенската си кутия предварителна сметка.

ДКЕВР пък започва бой по чехите, защото са под ръка в столицата, с идеята да разшири фланга към дружествата в Пловдив, Стара Загора, Варна и Горна Оряховица, които въобще не пускат уведомления.

Изпращането на предварителните сметки обаче струва пари, които би било прекалено наивно да вярваме, че компаниите ще поемат на свой гръб.

Ако в момента получаването на листчето в София струва на енергото примерно една стотинка, то непрозрачният плик ще е поне два-три пъти по-скъп, умножено вече не само по столичните абонати, но и по тези в София-област и Плевенско – общо над 1,9 млн. битови и стопански потребители.

Тоест, компаниите няма да пропуснат да включат цената на доставката на сметките в разходите си, които тепърва – през юни, ще бъдат оценявани от ДКЕВР, за да се определи нова цена на електроенергията за седемте електроразпределителни дружества от 1 юли.

Не че тези разходи влияят кой знае колко върху крайната цена на тока, но така регулаторът дава още един аргумент на компаниите за защита на исканото от тях поскъпване на електроенергията.

Регулаторът може да налее още вода във воденицата на CEZ , ако им откаже исканото тримесечно отчитане на електромерите, само защото българинът е свикнал това да става на 30 дни и заради недоверието,породено от топлинните счетоводители. Това би могло да се тълкува, че ДКЕВР не стимулира свиването на разходите на дружествата, които всъщност са определящи за цената на тока и по-рядкото отчитане на консумацията според чехите ще имат някакво, макар и леко, влияние на натиск за задържане на ръста на тарифите.

И естествено няма как да не стане дума за гарантираната на тримата чужди инвеститори от държавата печалба от 16 на сто за първите три години, изтичащи през 2008 г. Тя често се посочва като резерв, който може да поеме какво ли не – затварянето на двата ядрени реактора на АЕЦ “Козлодуй”, поскъпването на горивата, защо не и уведомленията за сметките.

Действително, при решение от  страна на съответната компания тя би могла да свие печалбата си, независимо че всички инвеститори тръгват да влагат пари, само ако даден проект носи норма на възвръщаемост между 12 и 16 на сто.  Работата с минимална печалба обаче е характерна за конкурентна среда, а не за естествен монопол и не в случаите, когато в три приватизационни договора е записано, че собствениците ще получат 16 процента печалба. Която може да дойде само от цената на тока. А потребителите със сигурност не обичат да плащат повече.

Така че е крайно време регулатор и електроразпределителни дружества да спрат да  се гледат като противници, а да разчетат така разходите, че стойността на тока да скача колкото се може по-малко в условията на поскъпващи горива.

Споделяне

Още от Бизнес