ЕНП: Десницата може да управлява с НДСВ срещу БСП, но без Симеон да е премиер

ЕНП: Десницата може да управлява с НДСВ срещу БСП, но без Симеон да е премиер

За ЕНП основната цел е след изборите да не бъде съставено социалистическо правителство и затова десните сили в България трябва да бъдат готови за сътрудничество с част от сегашното управление, ако не спечелят достатъчно места в следващия парламент. Това заяви в София в четвъртък председателят на групата на Европейската народна партия  и Европейските демократи (ЕНП-ЕД) в Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.

Това не означава, че сегашният премиер ще бъде на този пост и след изборите, има и други варианти, а ние сме достатъчно амбициозни да вярваме, че следващият премиер ще бъде от нашите партньори, каза Пьотеринг.

Съветът на ЕНП към СДС, ДП и БЗНС- НС (трите членки на ЕНП) е да работят заедно, защото "нашите политически конкуренти са БСП и НДСВ", посочи Пьотеринг. "Моят съвет към двете чаровни и интелигентни дами с име Михайлова (Екатерина и Надежда) е да работят заедно, по добър начин, а не да се възприемат като опоненти", каза още Пьотеринг, визирайки лидера на СДС Н. Михайлова и председателката на ПГ на ДСБ и зам.председател на партия Демократи за силна България (ДСБ) Екатерина Михайлова.

Н. Михайлова каза, че дали ОДС ще се коалират с НДСВ, ще стане ясно след изборите и в зависимост от това коя тенденция там надделее.

“Появата на ССД и ДСБ стана за сметка на единодействието на десницата”

Малко преди това Надежда Михайлова обвини Иван Костов и Стефан Софиянски, че появата на партиите им ДСБ и ССД е станало за сметка на  единодействието на българската десница, поради което предстоящите избори ще са изключително трудни.

“За съжаление през последните години някои политици от нашите среди се поддадоха на изкушението да създадат нови политически формации и се обърнаха срещу партиите, на които дължат политическото си израстване. Днес повече от всякога хората отказват да гласуват, защото им е трудно да различат алтернативите, които партиите им предлагат”, заяви Михайлова в изказването си на заседанието на Бюрото на групата на ЕНП-ЕД в Европарламента, което се провежда в София.

 Пьотеринг препоръча българските институции да работят максимално за членството в ЕС през 2007

 Категорично препоръчвам на всички институции и компетентни органи да направят максималното за да осигурят на България членство в европейските структури на 1 януари 2007 г. и съм сигурен, че нашите политически партньори от дясноцентристкия спектър ще направят именно това, каза Ханс-Герт Пьотеринг, председателят на най-голямата група в Европейския парламент, тази на ЕНП-ЕД.

още

Форумът се превърна в арена на сблъсък между Н. Михайлова и лидера на БЗНС - НС Анастасия Мозер, чиито формации заедно с Демократическата партия на Александър Праматарски са членове на ЕНП, но са в различни предизборни коалиции.

“Напускането на Стефан Софиянски между първия и втория тур на президентските избори през 2001 бе един от най-тежките удари, довел до загубата на нашия кандидат за президент. Впоследствие, напускането на бившия министър-председател Иван Костов и групата около него доведе до разцепление в парламентарното представителство на десницата и силно ограничи възможностите за опозиционни действия. Отцепването на гласове от СДС и ОДС обслужва пряко интереса на нашите политически противници”, посочи Надежда Михайлова, която е и заместник – председател на ЕНП.

Според последните социологически допитвания подкрепата за коалицията ОДС (СДС, ДП, движение Гергьовден, НС – БЗНС, ДРОМ) спада и е в рамките на 6-8%.

Едновременно с това през последните дни се засили и напрежението между ОДС и другата дясна коалиция – Български народен съюз (ССД, БЗНС - НС, ВМРО). Според представители на БНС, Надежда Михайлова се държала пренебрежително и надменно на срещата между ръководствата на двете коалиции по-рано тази седмица, когато по инициатива на Софиянски се обсъждаше възможността за съвместно явяване на изборите и толерантна предизборна кампания.

Н. Михайлова и А. Мозер си размениха остри реплики

Няма разрив, а има отделни формации вдясно, каза Мозер на срещата на ЕНП. В отговор на репортерски въпрос има ли перспективи десните формации да се обединят, тя посочи, че такива винаги съществуват, когато човек се отнася с необходимото уважение и не се мъчи да действа "чрез натиск и провокации", каквото по думите ѝ е било предложението на ОДС за промени в закона за политическите партии, което е могло "да бламира" името Български народен съюз.

Конфликтът между Мозер и Н. Михайлова се разгоря по време на политическата криза през февруари, когато СДС не подкрепи идеята за създаване на експертно правителство на лявата и дясната опозиция след евентуално падане на кабинета на Сакскобургготски, което пък щеше да отвори пътя на Анастасия Мозер за председателския пост на парламента.

За нас все още е открит въпросът защо БЗНС - НС избра да остане извън формата на нашето политическо семейство (ЕНП) и да влезе в коалиция с политическа формация без ясна физиономия, заяви Михайлова, визирайки ССД на Стефан Софиянски.

Мозер определи като провокативно изявлението на Михайлова. Нека не забравяме, че на втория тур на последните местни избори тя подкрепи Софиянски за трети кметски мандат, коментира главният секретар на БЗНС - НС. Не смятам, че трябва да говорим такива неща пред ЕНП, смята Мозер. 

В изявлението ми няма нищо грубо, аз само направих оценка, контрира Михайлова и добави, че ЕНП очаква проблемите в българската десница да се разрешат от нейните членки - СДС, ДП и БЗНС-НС.

ОДС ще кажат след изборите коалират ли се с НДСВ
Лидерът на СДС посочи, че целта на ОДС е да постигне достатъчен брой гласове, за да формира правителство, но за целта вероятно ще търсят партньори от други партии от десницата.

Да говорим днес за това, както това правят някои лидери на новосформирани партии, че ще работим с днешните управляващи след

изборите, означава да продадем мача предварително, заявява Михайлова.

По думите ѝ, възродените ОДС са отворени към всички партии, “които не искат да видят управление на нереформираната социалистическа партия, както и втори мандат на Движението на Симеон Сакскобургготски”.

Според лидера на БЗНС-НС Анастасия Мозер наличието на политически партии вдясно от центъра само по себе си не означава непременно немощ и провал, ако работят заедно и приложат принципите на равнопоставеността и консенсуса.

Мозер каза, че по същество структурата от две коалиции и една партия (ДСБ) включва всички десни политически сили в България и в рамките на този формат може да бъде разрешен въпросът за успешното им представяне на изборите.

Ние не искаме да се делим по това дали сме или не сме членове на ЕНП, а да намерим начина да работим заедно в името на идеите, които всички споделяме, каза в заключение Мозер.

На пресконференция след първото заседание на ЕНП Надежда Михайлова заяви, че ще посочи партиите, с които ще се коалира извън дясното пространство, след парламентарните избори.

ОДС в никакъв случай няма да направят коалиция със социалистите, докато за НДСВ този въпрос остава открит и това прави НДСВ много неясен политически партньор след изборите, каза Надежда Михайлова.

В момента има различни тенденции в НДСВ и не се знае коя ще надделее, те тепърва предстои да бъдат оценени от хората в България, защото това

4-годишно управление не се приема от мнозинството от българския народ, смята Н. Михайлова.

Според нея има три варианта за управление след изборите: управление, доминирано от левицата, повторение на мандата на Симеон Сакскобургготски или мандат на десницата. ОДС работи категорично върху третия вариант, за нас никой от първите два не е приемлив, каза Михайлова.

Съюз на демократичните сили

Eвропейска народна партия

Споделяне

Още по темата

Още от България