Ентърджи започва през септември рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-Изток 3"

Съвместният проект между американската компания "Ентърджи" и Националната електрическа компания за рехабилитация и експлоатация на 840-мегаватовата електроцентрала ТЕЦ "Марица Изток 3" ще стартира до 30 септември тази година. Това заяви в Стара Загора Том Рей, изпълнителен директор на "Ентърджи" за България.

Българо-американската компания ще предложи нови трудови договори на всичките 1560 работници от ТЕЦ "Марица-Изток 3". Всички работници ще получат пакет от документи, който включва нов трудов договор, текуща длъжностна характеристика, споразумение за прекратяване на трудовите правоотношения с НЕК и предложения за нова работна заплата.

Пред работниците и представители на синдикатите Том Рей обясни, че философията на смесената компания е заплатите да се определят от цената на труда в страната, в която работи, като се отчита инфлацията.

600 нови работни места ще бъдат открити по време на рехабилитацията, която ще продължи три години. "Ентърджи" преговаря с Европейската банка за възстановяване и развитие и няколко търговски банки за финансиране на проекта. Заемите ще бъдат гарантирани по схемата "политически риск".

Очакванията са инвестицията в рехабилитацията на централата да бъде около 470 млн.щ.долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?