ЕП иска мерки за дисциплиниране на проблемни държави членки

Европейският парламент се очаква да поиска на пленарно заседание следващата седмица увеличаване на правомощията на Европейския съюз при налагането на дисциплина на страните членки, в които демокрацията и спазването на човешките права са застрашени, съобщава изданието "Юръпиън войс", цитирано от БТА в четвъртък.

Предложението се съдържа в доклад на белгийския евродепутат от групата на либералите Луи Мишел. Текстът ще бъде обсъден на 26 февруари и гласуван на следващия ден. Ако бъде гласуван, докладът няма да е обвързващ за Европейската комисия, но ще бъде силен политически сигнал, коментира "Юръпиън войс".

В текста се посочва, че ЕС преминава през демократична и институционна криза, която е "откроила липсата на подходящи инструменти за справяне с кризата, както и липса на политическа воля и трудности при прилагането на механизмите за наблюдение, оценка и санкциониране, предвидени от съществуващите основни договори на ЕС". Докладът подчертава, че Копенхагенските критерии, според които се оценява готовността за присъединяване на нови държави членки към ЕС, продължават да действат и след присъединяването, което е вероятен намек за Унгария, Румъния и България, посочва "Юръпиън войс".

Докладът на Луи Мишел предлага да се създаде механизъм за ранно предупреждение, който да идентифицира проблемите и в рамките на който да се изготвят препоръки към отделните страни. Възможно е да има нужда от промяна в договорите на ЕС, за да се гарантира ефективността на съществуващите механизми, се посочва в текста.

Съпротива срещу приемането на доклада в пленарна зала вероятно ще окажат консерваторите, които смятат, че той е несправедлив към Унгария, където на власт е партията "Фидес" начело с премиера Виктор Орбан, която е част от Европейската народна партия.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?