ЕП: Медиите, които не премахват бързо фалшивите новини, да бъдат подвеждани под отговрност

ЕК заяви, че се чувства самотна в борбата с дезинформацията

ЕП: Медиите, които не премахват бързо фалшивите новини, да бъдат подвеждани под отговрност

Европейският парламент прие резолюция, в която призова за защита на изборите от руска намеса. Евродепутатите предупреждават, че главният източник на дезинформация в ЕС са Русия, Китай, Иран и Северна Корея.

ЕП осъжда все по-агресивните действия на тези държави, "които целят да подкопаят основите и принципите на европейските демокрации, както и суверенитета на страните от Източното партньорство", се посочва в съобщение на институцията.

След преглед на последните усилия на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от чужди страни, евродепутатите призовават държавите от Общността да подготвят за противодействие на хибридните заплахи.

В резолюцията, приета с 489 гласа "за", 148 "против" и 30 въздържали се, е отправен призив за повишаване на осведомеността за руските дезинформационни кампании. ЕС е призован да разшири групата за стратегическа комуникация със страните от Източното партньорство.

Евродепутатите настояват за законодателство за медийните дружества, доставчиците на услуги за текстови съобщения и интернет търсачките. Дружествата, които не премахват бързо постоянните фалшиви новини, трябва да бъдат подвеждани под отговорност.

Властите трябва да имат възможност да установят авторите и спонсорите на представеното политическо съдържание, се посочва в документа.

Евродепутатите осъждат намеса на чужди държави в избори и допитвания в ЕС. Държавите от ЕС са призовани да внесат изменения в изборните закони за борба със заплахите от кампаниите за дезинформация, кибернападенията, киберпрестъпленията и нарушенията на свободата на изразяване при гласуване.

Държавите в ЕС трябва да подкрепят асоциираните към Общността страни и Западните Балкани за осигуряване на защита на изборния процес от злонамерени пропагандни дейности, пише в резолюцията.

ЕП подкрепя и налагането на глоби за умишлена злоупотреба с лични данни от европейските политически партии и фондации.

ЕК се чувства самотна в борбата с дезинформацията

Чувстваме се сами в усилията за противодействие на дезинформацията, заяви също в сряда говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с твърдения, разпространявани във френските политически среди, че ЕС е изграден с финансиране от нацистите и с помощта на ЦРУ.

Трябва да се интересуваме от финансирането на онези, които целят да разрушат ЕС, добави говорителят. Не сме лековерни и предприемаме мерки, но се чувстваме самотни в тези усилия. Това не е игра, която ще бъде спечелена от Брюксел. Имаме нужда от подкрепата на правителствата, гражданското общество, медиите, платформите. Борбата е много сложна, за да бъде спечелена само от нас, добави той.

Говорителят определи твърденията за историята на ЕС, в които се намесват нацистите и ЦРУ, като "налудничави".

В европейските столици има усещането, че ако е нападнат ЕС, това не ги засяга, а не е така, допълни той, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Европа