ЕП одобри сертифицирането на далекосъобщителните изделия и услуги

ЕП одобри сертифицирането на далекосъобщителните изделия и услуги

Европейският парламент съобщи, че приема правилата за киберсигурността на ЕС, с които въвежда първата процедура за издаване на сертификати за изделия, процедури и услуги. ЕП прие и резолюция с призив за действие срещу заплахите за сигурността, свързани с нарастващото технологично присъствие на Китай в ЕС, предаде БТА от Страсбург.

Евродепутате изразяват силна загриженост от неотдавнашните обвинения, че далекосъобщителното оборудване от пето поколение (5G) може да съдържа умишлени пропуски, от които да се възползват китайските производители и национални власти за неразрешен достъп до лични данни.

ЕП е загрижен, че търговците на оборудване от страни извън ЕС може да представляват заплаха за европейската сигурност заради местното законодателството, което ги принуждава да сътрудничат по въпросите на "държавната сигурност".

В съобщение на ЕП се отбелязва, че китайските закони за държавна сигурност са довели до различни действия, включително пълна забрана за дейността на китайски търговци и производители в някои държави.

Евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите от ЕС да предоставят насоки за борбата с киберзаплахите и слабостите при снабдяване с най-ново далекосъобщително оборудване, например чрез различни доставчици, сложни процедури за възлагане на обществени поръчки, стратегия за намаляване на зависимостта на ЕС от чужди технологии за киберсигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа