ЕП призова за оставката на премиера на Малта

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат

Европейският парламент прие в сряда резолюция, в която призова за оставката на премиера на Малта Джоузеф Мускат заради разкритията от разследването на убийството на журналиста Дафне Галиция.

Документът бе приет с 581 гласа "за", 26 "против" и 83 въздържали се.

Според ЕП разследването е под заплаха, докато Мускат е на власт. Евродепутатите отчитат твърденията за корупция и пране на пари срещу Мускат и началника на кабинета му, както и срещу бившия министър на туризма, други представители на правителството и частни дружества и граждани, свързани с тях.

Събитията в Малта в последните години са довели до големи и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, заявява ЕП. Евродепутатите изразяват притеснение за свободата на медиите, независимостта на полицията и съдебната система, свободата на мирните събрания и разделението на властите. Те приветстват готовността на Европейската комисия да задейства член 7 от договора за ЕС.

ЕП настоява за прекратяване на схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, тъй като водят до продажба на европейско гражданство и създават заплаха за борбата с прането на пари, с трансграничната престъпност и за целостта на Шенгенското пространство.

ЕП приветства създаването на годишна европейска награда на името на Галиция за изключителни постижения в разследващата журналистика.

Споделяне

Още от Европа