ЕП ще гласува идния четвъртък вота на недоверие срещу ЕК и Юнкер

Европейският парламент ще гласува идния четвъртък на сесията си в Страсбург внесения вот на недоверие срещу Европейската комисия и председателя ѝ Жан-Клод Юнкер. Това сочи дневният ред на предстоящата сесия, предаде БТА от Брюксел в петък.

Предвижда се вотът да бъде обсъден в понеделник вечер. За да може ЕК да бъде "уволнена", за това трябва да гласуват 376 евродепутати.

Вотът бе внесен по-рано тази седмица от 76 евродепутати от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" и независими техни колеги. Желанието на вносителите е да "бъде потвърдено, че няма никакво доверие в Юнкер като председател на ЕК и като представител на ЕС пред неговите граждани".

Повод за внасянето на вота е информацията по скандала "Люкслийкс", която показа, че докато Юнкер е бил дългогодишен премиер на Люксембург, неговата държава е предоставяла данъчно убежище за някои от най-богатите граждани и дружества в ЕС.

Юнкер заяви, че поема моралната отговорност, но отхвърли твърденията, че е бил "архитект" на схемите за избягване на плащането на данъци.

Споделяне

Още от Европа