ЕП задейства процедура за лишаване на Унгария от право на глас в ЕС 

Будапеща ще оспори по съдебен път това "дребно отмъщение на промигрантските политици"

Виктор Орбан

Европейският парламент задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото ѝ на глас в ЕС.

Процедурата бе одобрена с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържал се". Докладът бе изготвен и представен от евродепутата от "Зелените" Джудит Сарджентини, а за приемането бе нужна подкрепата на най-малко две трети от депутатите.

Според доклада Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва влияние върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им.

Изброени са 12 области, с които управлението на Виктор Орбан е предизвикало тревога - конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднакво отношение; правата на хората от малцинства; основните права на мигрантите; икономическите и социалните права.

Подобен доклад ЕП изготвя за първи път. Документът е стъпка към задействането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща.

На теория процесът може да доведе до премахване на правото на държава членка да гласува в Съвета на Европейския съюз. Процедурата обаче едва ли ще стигне дотам, тъй като това ще изисква единодушното одобрение на другите държави-членки, a се очаква Полша да се обяви срещу тях.

Това е първият случай, при който ЕП се възползва от правото си на инициатива по тази тема. Процедурата по чл. 7 се използва изключително рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

Унгарският външен министър Петер Сиярто определи решението на Европейския парламент като "дребно отмъщение на промигрантските политици".

Той каза, че Унгария ще търси законови средства, за да оспори решението на евродепутатите, което по думите му е било взето "по измамен начин" и в противоречие с европейските договори, защото не били взети предвид гласовете на въздържалите се и това променило общата картина на гласуването.

"Решението да бъде осъдена Унгария и унгарския народ беше взето в момент, в който ние, унгарците, доказахме, че миграцията не е необходим процес и е възможно тя да се спре", каза Сиярто.

По време на дебатите във вторник унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че "депутатите от Европейския парламент искат да въведат санкции срещу Унгария заради отказа ѝ да приема мигранти".

"В Европейския парламент мнозинството депутати подкрепя миграцията. Те искат да отмъстят на Унгария заради това, че унгарците са решили да не превръщат своята страна в страна на мигранти. Истината е, че са ни произнесли присъда, но аз ще защитавам Унгария срещу лъжливите обвинения“, каза Орбан.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от своя страна коментира, че подкрепя решението на Европейския парламент.

"Европейската комисия използва инструментите които има, стартирайки процедури срещу държавите, които не уважават правото в ЕС. Напълно разбирам днешното решение“, посочи той.

Oтношението на Юнкер към Орбан е пословично. Още преди няколко години той представи на шега унгарския премиер като "диктатора":

 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?