Епископ е арестуван при разследване срещу банката на Ватикана

Нунцио Скарано

Католически епископ, агент на италианските тайни служби и финансов посредник са арестувани в рамките на разследване срещу Института за религиозни дела (ИОР) - ватиканската банка, предприето от правосъдието в Италия.

Според сайта на "Кориере дела сера" арестуваният духовник е монсеньор Нунцио Скарано, епископ на Салерно в Южна Италия.

Телевизия Sky TG-24 съобщи, че тримата са заподозрени в измама и корупция.

Мащабното разследване на италианското правосъдие започна през септември 2010 г. във връзка с подозрения, че тогавашният управител Еторе Готи Тедески и генералният директор Паоло Чиприани са нарушавали законодателството срещу прането на пари. В хода на акцията бяха замразени активи на стойност десетки милиони евро; тя стана причина и да бъде уволнено ръководството на ИОР.

Години наред избухваха нови скандали, свързани с банката, които опетниха името ѝ - престъпни среди бяха използвали псевдоними и анонимни сметки, за да изпират крадени пари. Като най-мащабна тя посочва аферата с фалита на Банко Амброзиано - банков скандал от 1982 г., в който бяха замесени ЦРУ и масонска ложа.

През последните години Ватикана взе редица мерки, за да засили механизмите за контрол на ИОР; последният бе създаден от папа Франциск едва преди два дни - специална комисия, подчинена лично на Светия отец.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?