Епископите Николай и Теодосий са кандидатите за владика на Пловдивската епархия

Знеполският епископ Николай и епископ Теодосий получиха най-много гласове на проведения в неделя първи тур за избор на владика на Пловдивската епархия.

Вотът се състоя  в Пловдивската митрополия. Неговото провеждане се наложи след като досегашният митрополит дядо Арсений почина през октомври миналата година.

В избора участваха епархийски избиратели, представители на деветте духовни околии на епархията. Знеполският епископ Николай получи най-голяма подкрепа от избирателите - 74.51% при първото гласуване. Заради малката разлика в гласовете в надпреварата за второто място между епископ Теодосий и епископ Евлогий - игумен на Рилския манастир, се наложи провеждането на второ гласуване. След неговия край се оказа, че разликата между тях отново е минимална - 21 срещу 20 гласа в полза на Теодосий.

Така се стигна до провеждането на трето гласуване, в което епископ Теодосий получи 31 гласа и се класира втори.

В надпреварата участваха общо 8 духовници. Останалите петима бяха Тихон - викарий на Западноевропейската митрополия със седалище във Виена, както и епископите Павел, Амбросий, Константин и Яков.

Гласуването бе проследено от 3-членно изборно бюро, в състава на което влязоха  представители на избирателите - едно духовно лице и един мирянин, а негов председател бе владиката на Варненската епархия - Кирил.

Всеки от избирателите трябваше  да зачертае по две от 8-те имена в бюлетината, а двамата, събрали най-много гласове, ще бъдат изпратени в Светия Синод на Българската православна църква, където на 11 февруари ще се проведе вторият тур от избора и ще бъде посочен кой ще заеме поста, който е пожизнен.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?