ЕС готви нова финансова помощ за охраната на българската граница

Радев поиска от Туск обща европейска позиция за Турция и "Газпром"

Европейският съюз планира допълнителни мерки за финансиране и е готов бързо да подкрепи България, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

След среща с българския президент Румен Радев в София Туск оцени високо охраната на българските граници и за пореден път призова останалите страни членки на ЕС да допуснат страната в Шенген.

"Знаем, че засиленият граничен контрол в България оказва голям натиск върху бюджета ви, инвестирахте много средства от собствения бюджет за сигурност за тази задача", каза Туск.

По думите му ЕС и държавите-членки помагат финансово и с бързото разгръщане на европейски операции.

България вече получи финансова помощ от Европейския съюз в размер на 160 млн. евро, а освен това получава и подкрепа от Фронтекс под формата на техника и европейски служители, които са командировани тук.
В рамките на визитата си Туск се е срещнал неофициално и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Можем да се поздравим като българи, че Европа вижда, че нашата граница е най-добре охранявана“, коментира Борисов.

По думите му Европа е наш" партньор, приятел, а не началник и ние не сме "послушковци“.

"Хората са заинтересовани да дадат пари и още хора за границите, да се реши мигрантският проблем", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Оптимист съм, че на България ѝ предстоят добри новини“, каза още той.

Туск: Европа ще гарантира правата на българите във Великобритания

Във връзка с преговорите, свързани с "Брекзит", Доналд Туск посочи, че целта на ЕС е да намали до минимум цената и щетите от "Брекзит" за всички европейски граждани, независимо от коя страна идват.

По думите му политическата солидарност означава "един за всички и всички за един".

Той припомни полученото неотдавна пълно право на българските граждани да работят във Великобритания и допълни, че те заслужават пълния ангажимент за това, че техните интереси ще бъдат защитени.

Европа винаги ще бъде до вас, заяви Доналд Туск.

България иска обща позиция за Турция

Президентът Румен Радев поиска от своя страна обща позиция за Турция и предстоящите преговори с "Газпром" за цената на газа.

"Изключително важно е ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. Повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск за България", заяви Радев след срещата си с Туск в София.

Освен това според него е необходима "ясна, силна, единна европейска позиция" при преговорите с руската корпорация "Газпром", която е готова на отстъпки, за да да избегне санкции за нарушаване на европейските правила на конкуренцията.

Радев възкреси и идеята България да се превърне в "енергийно независим доставчик на газ и неговото транзитиране към Западните Балкани и други държави членки на ЕС". По думите му така ще се избегне рискът от доставките през други райони, в които има активни и тлеещи конфликти на напрежение.

"Това трябва да стане, отчитайки параметрите и изискванията на общия европейски енергиен съюз", отбеляза Радев.

Така президентът продължава курса на бившия премиер Бойко Борисов и идеята му край Варна да бъде изграден газовия хъб "Балкан".

България – остров на стабилност

Радев отбеляза още, че членството ни в ЕС е най-големият и доказан гарант за икономическото ни развитие, просперитет и сигурност и добави, че България полага активни усилия за укрепване на единството на съюза.

"България е важен фактор за сигурността в района, доказал се остров на стабилност и ще продължава да полага усилия с помощта на ЕС да затвърждава тази позиция на Балканите, където рисковете за сигурността нараснаха неимоверно в последно време", каза Радев.

Президентът каза, че ръководството на ЕС в лицето на Доналд Туск приема предложението ни за общ цялостен подход към ситуацията в региона, за неговото развитие и за намаляване на напрежението, което включва политически, икономически, енергийни, транспортни, комуникационни, културни мерки.

Споделяне

Още от България