ЕС изрази безпокойство за съдбата на демокрацията във Венецуела

ЕС изрази безпокойство за съдбата на демокрацията във Венецуела

ЕС изрази безпокойство за съдбата на демокрацията във Венецуела след вчерашните съпътствани от насилие избори за Учредително събрание, които бяха разкритикувани в чужбина и отхвърлени от опозицията, предаде Франс прес.

По данни на властите най-малко 10 души бяха убити вчера в сблъсъци между силите на реда и протестиращи срещу президента Николас Мадуро, отбелязва Ройтерс.

"Европейската комисия изразява сериозни съмнения дали може да се признае резултатът от изборите", каза говорителка на ЕК в Брюксел.

"Едно Учредително събрание, избрано при съмнителни обстоятелства, често пъти съпроводени с насилие, не би могло да е част от решението", заяви Мина Андреева, която изрази безпокойство за "съдбата на демокрацията" във Венецуела.

Испания вече обяви, че "няма да може да признае и да приема за законни юридическите актове на това Учредително събрание".

ЕС "осъжда прибягването до прекомерна и непропорционална сила от венецуелските сили за сигурност", каза Андреева.

"Правителството на Венецуела носи отговорността да гарантира спазването на върховенството на закона и основните права като свободата на словото и правото на мирно събиране", добави тя.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че институцията "няма да признае тези избори" за Учредително събрание и осъди "антидемократичната природа" на венецуелското правителство.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?